Se schimbă RABLA. Pot fi casate DOUĂ mașini. Vezi modificările
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 13 ian 2022, 16:16
WhatsApp
Se schimbă RABLA. Pot fi casate DOUĂ mașini. Vezi modificările / Foto: Pexels
Se schimbă RABLA. Pot fi casate DOUĂ mașini. Vezi modificările / Foto: Pexels
Programele Rabla din acest an vin cu noutăți.

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, ediția 2022, vor fi lansate la începutul lunii februarie, a anunțat joi ministrul Mediului Tanczos Barna, transmite Mediafax.

În cadrul programului Rabla Clasic, se acordă 7.500 de lei - 6.000 de lei primă de casare și 1.500 de lei ecobons de vechime. Și pentru motociclete prima de casare va fi de 7.500 de lei.

Pot fi casate două mașini

Programul oferă posibilitatea casării a două autovehicule uzate pentru achiziționarea unuia nou, cuantumul fiind de 12.000 de lei - 9.000 de lei primă de casare plus două ecobonusuri de vechime de câte 1.500 de lei. Rămâne obligativitatea casării a cel puțin unui autovehicul în cadrul programului.

Vechimea mașinii uzate eligibilă în program va fi de cel puțin șase ani de la data fabricației sau de la data primei înmatriculări în România. Termenul de 60 de zile de casare sau radiere a autovehiculului uzat se elimină, solicitanții având posibilitatea de a-l casa sau radia până la emiterea facturii autovehiculului nou.

Valorile cantităților de emisii de CO2/km, diminuate

O altă noutate este diminuarea cu 5 grame a valorilor cantităților de emisii de CO2/km aferente pragului de eligibilitate și pragului de obținere a ecobonusului.

În cazul Rabla Plus se introduce obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Se acordă un ecobonus de vechime în valoare de 1.500 de lei pentru casarea mașinilor mai vechi de 15 ani care au normă de poluare Euro 3 sau inferioară. La Rabla Plus va exista posibilitatea casării de cel mult două autovehicule uzate. În cazul casării unui autovehicul se acordă 46.500 de lei pentru mașină electrică și 21.500 de lei pentru una hibrid plug-in.

În cazul casării a 2 mașini se acordă 51.000 de lei pentru autovehicul electrice și 26.000 de lei pentru hibrid plug-in. Ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice va fi de 7.500 de lei.

Vechimea autovehiculului uzat eligibil în Rabla Plus va fi de cel puțin 6 ani de la data fabricației sau a primei înmatriculări în România. Aceeași diminuare cu 5 grame a cantității de emisii de CO2/km aferentă pragului de eligibilitate este valabilă și la Rabla Plus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?