Se răspândesc zvonuri despre lupte în Marea Neagră. Atacuri asupra navelor de război ale Rusiei
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik Image By frimufilmsa
Sursa Foto: FreePik Image By frimufilmsa
În timp ce situația este încă neclară, mai multe rapoarte sugerează că una sau poate două nave ale Marinei Ruse au fost avariate sau distruse în ultima serie de atacuri ucrainene asupra Flotei Mării Negre. Cele două nave în cauză sunt corveta cu rachete din clasa Karakurt, Proiect 22800, Tsiklon și draga de mine din clasa Akvamarin, Proiect 266M, Kovrovets. Prima dintre acestea, cu capacitatea de a lansa rachete de croazieră Kalibr, ar reprezenta o pierdere semnificativă — dacă se confirmă.

În acest moment, imaginile satelitare limitate obținute de TWZ nu confirmă avarierea sau distrugerea niciuneia dintre aceste nave, deși aceasta rămâne o posibilitate, notează TWZ.

Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, draga de mine Kovrovets a fost distrusă în noaptea de 18-19 mai. Rapoarte neconfirmate sugerează că nava se afla în largul coastei Crimeei când a avut loc atacul.

„Încă o zi proastă pentru flota rusă a Mării Negre,” a scris Ministerul Apărării din Ucraina într-o postare pe X. „Bravo, războinici!”


Nava, de un tip cunoscut de NATO sub numele de clasa Natya, face parte dintr-un grup de drăgi de mine oceanice construite pentru Marina Sovietică în anii 1970 și 1980. Natura acestui atac rămâne neclară. Anterior, Ucraina a folosit drone aeriene, nave de suprafață fără echipaj și rachete de croazieră lansate din aer pentru a lovi ținte similare în Crimeea.

Între timp, oficialii ruși au afirmat în weekend că forțele lor au respins atacurile asupra Crimeei ocupate.


În special, există afirmații rusești că apărarea aeriană a doborât nouă rachete balistice Army Tactical Missile System (ATACMS) furnizate de SUA, precum și o dronă deasupra Crimeei, în aceeași perioadă.

Un oficial numit de Rusia în Sevastopol, Mikhail Razvozhayev, a declarat că apărările aeriene locale erau în acțiune în jurul miezului nopții de 18-19 mai.

În ceea ce privește Tsiklon, există multiple relatări din surse de informații deschise — inclusiv de la bloggeri militari ruși — că această navă de război a fost lovită în timpul tirului de ATACMS în timp ce se afla în portul Sevastopol. Până acum, însă, oficialii ucraineni nu au confirmat distrugerea acesteia.
Atacurile ucrainene susținute au forțat redistribuirea la scară largă a activelor mai valoroase ale Flotei Mării Negre departe de Crimeea.

Vorbind în martie, Dmytro Pletenchuk, un purtător de cuvânt al Marinei Ucrainene, a spus că Tsiklon era ultima navă de luptă de suprafață rusă rămasă în Crimeea. Nava de război era, de asemenea, una dintre cele mai noi din Flota Mării Negre, fiind livrată în iulie anul trecut.


Semnificația navei Tsiklon în războiul din Ucraina este capacitatea sa de a lansa rachete de croazieră Kalibr, o armă care a fost folosită în repetate rânduri pentru a lovi ținte ucrainene.

În timp ce așteptăm mai multe informații despre aceste afirmații, este clar până acum că Ucraina obține succes în mod repetat împotriva Flotei Mării Negre.

Începând din februarie anul acesta, Forțele Armate Ucrainene susțineau că 33% din navele de război ale Flotei Mării Negre au fost dezactivate sau distruse, inclusiv 24 de nave și un submarin. Cele mai recente afirmații ale armatei ucrainene adaugă acum încă o navă la totalul general, probabil draga de mine Kovrovets.


Cu probabilitatea ca Ucraina să adauge arme cu rază lungă de acțiune la dispoziția sa, pare inevitabil ca navele și infrastructura Flotei Mării Negre să continue să fie țintite. Pe lângă privarea Rusiei de capacități de atac și logistică și alte capacități care nu pot fi înlocuite ușor, campania ucraineană a limitat, de asemenea, activitatea navală rusă în vestul Mării Negre, asigurând continuarea exporturilor de cereale care oferă un impuls economic semnificativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel