Data publicării:

Se prelungesc cu încă 30 de zile măsurile de siguranță privind pesta rumegătoarelor mici. Anunțul ANSVSA

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
ANSVSA a anunțat prelungirea cu încă o lună a măsurilor de protecție împotriva pestei rumegătoarelor mici. Această decizie a fost necesară, având în vedere că pe teritoriul României mai sunt încă active șapte focare ale acestei boli.

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat vineri că 17 focare de pestă a rumegătoarelor mici au fost eradicate în județul Tulcea, însă alte 7 focare rămân active pe teritoriul României. Deși progresul în județul Tulcea este semnificativ, ANSVSA informează că în județul Timiș încă persistă aceste focare. În acest context, autoritatea precizează că, dacă situația epidemiologică din Timiș nu se îmbunătățește, măsurile suplimentare de protecție vor fi extinse cu încă 30 de zile.

ANSVSA avertizează cu privire la riscurile generate de activitățile ilegale, precum transporturile clandestine de animale, care pot provoca apariția unor focare secundare de boală la distanțe mari de sursele inițiale, punând în pericol exporturile României. Autoritatea subliniază importanța monitorizării stricte a acestor activități și menționează că este în contact permanent cu crescătorii, transportatorii și exportatorii pentru a limita răspândirea bolii și a preveni eventualele pierderi economice, potrivit Rador Radio România.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală extrem de gravă care afectează în principal oile și caprele, fără a prezenta riscuri pentru oameni. Virusul poate provoca pierderi semnificative în rândul animalelor, având un indice de mortalitate de până la 70% în cazul celor infectate. Boala se răspândește rapid și poate avea un impact devastator asupra fermelor de animale, fiind necesare măsuri stricte de control pentru a preveni extinderea. ”În acestă săptămână au fost stinse ultimile 17 focare din judeţul Tulcea şi vă informăm că în data de 04.10.2024, în România mai sunt active 7 focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în judeţul Timiş. Acest rezultat este dovada eficienţei măsurilor implementate de serviciile veterinare, care depun eforturi constante pentru a stopa răspândirea virusului, respectând legislaţia europeană aplicabilă în toate statele membre”, a informat ANSVSA.

Cum apar focarele secundare de boală

În contextul situației alarmante din județul Timiș, ANSVSA a anunțat prelungirea cu o lună a măsurilor suplimentare prevăzute în Ordinul comun emis de ANSVSA, MAI și MADR. Aceste măsuri includ restricții stricte privind mișcarea ovinelor pe teritoriul României, care se poate face doar cu aprobarea scrisă a directorului executiv al DSVSA din județul respectiv. ANSVSA atrage atenția asupra pericolelor generate de activitățile ilegale cum ar fi transporturile clandestine de animale. Aceste practici pot duce la apariția de focare secundare de boală, la distanțe considerabile de focarele inițiale, și compromit serios eforturile de control și export.

”Instituţia este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii şi exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii şi a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, menționează ANSVSA.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă care afectează oile şi caprele, fără să producă efecte asupra omului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel