Premierul Italiei și-a dat demisia. A fost acceptată de președinte
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Mario Draghi a pierdut susținerea coaliției pentru guvernul său și a făcut pasul în spate. 

Update. Demisia premierului Mario Draghi a fost acceptată de președintele Sergio Mattarella.

Premierul italian Mario Draghi a anunţat parlamentul, joi, că urmează să se întâlnească cu preşedintele Sergio Mattarella şi să îl informeze pe acesta despre intenţiile sale, după ce partidele din coaliţie şi-au retras sprijinul pentru guvernul său, informează Reuters.

Surse politice au afirmat că Draghi va demisiona, ceea ce aproape sigur va deschide calea către organizarea de alegeri anticipate în luna octombrie.

Mario Draghi (74 de ani) nu a obţinut aprobarea generală pe care o dorea în cursul unui vot de încredere miercuri în Senat.

Chiar dacă Draghi a câştigat miercuri seara în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide - Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele - nu au participat la vot.

Joia trecută, şeful statului italian a respins deja o primă demisie a lui Mario Draghi. 

Draghi, aproape de a doua demisie în curs de o săptămână

Premierul italian Mario Draghi nu a obţinut aprobarea generală pe care o dorea în cursul unui vot de încredere miercuri în Senat, ceea ce înseamnă că se aşteaptă ca el să-şi prezinte demisia preşedintelui, comentează DPA.

Chiar dacă Draghi (74 de ani) a câştigat miercuri seara în parlamentul de la Roma cu 95 de voturi favorabile şi 39 împotrivă, cele trei mari partide - Liga, Forza Italia şi Mişcarea 5 Stele nu au participat la vot.

După acest rezultat nesatisfăcător pe ansamblu se aşteaptă ca premierul Draghi să-şi prezinte demisia preşedintelui Sergio Mattarella pentru a doua în decurs de o săptămână, după ce acesta refuzase să i-o accepte joia trecută, notează Agerpres.

Italienii îi cer premierului Draghi să rămână în funcție: Stabilitatea e esențială

Primarii, organizațiile de afaceri și liderii sindicali din Italia l-au îndemnat în weekend pe premierul Mario Draghi să-și regândească decizia de a demisiona, avertizând că stabilitatea țării încărcate de datorii este în pericol.

Primarii a 110 orașe italiene, inclusiv primele 10 zone metropolitane, au declarat într-o scrisoare deschisă că urmăresc tulburările cu ”neîncredere și îngrijorare” și au cerut tuturor părților să dea dovadă de responsabilitate.

”Noi, primarii, care suntem chemați în fiecare zi să gestionăm și să rezolvăm problemele care ne afectează cetățenii, ne dorim ca Mario Draghi să meargă mai departe și să explice parlamentului motivele întemeiate pentru care guvernul trebuie să continue”, au scris aceștia.

Draghi și-a prezentat demisia săptămâna trecută, după ce una dintre partidele din coaliția sa largă, Mișcarea 5 Stele, a refuzat să susțină Guvernul într-un vot de încredere parlamentar.

Președintele Sergio Mattarella și-a respins demisia și i-a cerut să se adreseze parlamentului săptămâna viitoare, în speranța că va găsi un consens pentru a evita alegerile anticipate într-un moment de tumult internațional și tensiuni economice, scrie Euronews.

Draghi a câștigat confortabil votul de încredere asupra unui pachet de măsuri care vizează atenuarea costului ridicat al vieții pentru familii și firme. Cu toate acestea, a spus el, fără sprijinul deplin al tuturor partenerilor săi, Guvernul său de unitate națională nu poate continua. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel