Se poate coabita cu Traian Băsescu?
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
val-valcu
val-valcu

De ce a lansat Teodor Meleșcanu ipoteza unei coabitări cu președintele Traian Băsescu, în perspectiva în care USL ar ajunge la guvernare? Sunt doar patru posibilități:

  1. Habar n-are. În primul rând, nu înțelege cum se poate ajunge la guvernare. Traian Băsescu i-a arătat, în două rânduri, că va pune pe cine vrea el, iar acel partid adună traseiștii, trădătorii, minoritățile, cu care face majoritatea necesară. L-a și avertizat: nu voi pune de la USL, a spus. Așa că singura cale de a ajunge la guvernare este să facă 51 la sută și să-l debarce pe Traian Băsescu. E posibil ca președintele să se răzgândească în 5 minute după aflarea rezultatelor, dar parcă nu merită luată în calcul această variantă. Dacă era atent, toate astea le afla și de la sociologi... să spunem, de la Sebastian Lăzăroiu: cine are președintele, are 10 ani guvernul. În al doilea rând, fostul ministru nu cunoaște nici strategia Opoziției. Când șeful regimului actual are -85 la sută popularitate, tot ce  are de făcut USL este să personalizeze disputa: vreți să vă scăpăm de Băsescu? Dați-ne 51 la sută/ un Parlament și se rezolvă. Despre ce coabitare vorbim?
  2. Meleșcanu face parte dintre nemulțumiții din USL și, ca urmare, face valuri. Presa Puterii profită și captează mesajele, pentru a da imaginea unei ”spargeri” a frontului anti-Băsescu. Nu ar fi singurul, dar forța acestor contre va scădea, pe măsură ce alegerile se apropie, iar sloganul amintit la punctul 1) proiectează tot mai mult USL ca fiind agentul schimbării.
  3. Există și un val doi al trădătorilor sau sunt oameni șantajabili care au rămas în PSD și PNL așteptând să fie  activați la diferite intervale, pentru a da impresia că rândurile USL se subțiază, că se sparge coaliția, că sunt lupte interne etc. Dacă plecau împreună , în 2010, se făcea o singură dată deranj.
  4. Meleșcanu a dat o declarație neutră, așa cum a fost obișnuit în diplomație, respectiv una  care împacă pe toată lumea. Speculată de presa portocalie, a devenit un titlu care irită multă lume. E, deci, o eroare de comunicare...

Vom vedea care ipoteză se verifică în cazul Meleșcanu. Nici nu are mare importanță. Cele patru chei de citire a ”disidențelor” din USL sunt valabile pentru toții viitorii transfugi sau dezertori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel