Se pare că Banca Centrală Europeană îi iartă păcatele fiscale Italiei, dacă este necesar - Reuters
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Investitorii care au achiziționat obligațiuni italiene cu randamente ridicate în ultimul an, pornind de la premisa că sunt protejați de riscuri de către Banca Centrală Europeană, acum analizează îndeaproape regulile BCE pentru a evalua dacă investiția lor este în siguranță.

Schema, prin care banca ar interveni pentru a cumpăra obligațiunile unei țări aflate sub atac pe piață, nu a fost niciodată folosită, dar analiștii spun că prezența sa ca măsură de siguranță a încurajat investitorii să favorizeze Italia care are datorii mari, în ciuda problemelor sale contabile.


"TPI (Instrumentul de Protecție a Transmisiei) a făcut o treabă atât de bună în ultimii doi ani, încât chiar și o sugestie că doar câțiva oficiali BCE consideră Italia neeligibilă pentru sprijin ar face ca obligațiunile sale să devină mult mai vulnerabile," a declarat Tim Jones, analist euro zone la Medley Advisors.


Italia a declarat în această lună că va fi supusă unui "procedeu de deficit excesiv" (PDE) de către Comisia Europeană din cauza depășirilor persistente ale deficitului său fiscal.


Aceasta a generat o serie de note de către băncile de investiții pentru clienți, deoarece unul dintre criteriile BCE pentru activarea TPI este că țările nu trebuie să fie supuse unui PDE sau, dacă sunt, trebuie să ia măsurile corective necesare.

Imaginea nu este clară, totuși. Cei mai mulți analiști intervievați de Reuters spun că BCE și-a lăsat suficient spațiu de manevră pentru a folosi instrumentul în cazul în care piețele atacă datoria publică de 2,9 trilioane de euro ($3,09 trilioane) a Romei, punând în pericol stabilitatea zonei euro.


"Dacă Italia ar fi într-un Procedeu de Deficit Excesiv, dar ar reduce deficitele conform cerințelor Bruxelles-ului, atunci țara ar fi încă eligibilă pentru TPI," a declarat Chiara Zangarelli, economist european la Morgan Stanley.


Aceasta lasă în continuare deschisă întrebarea dacă, pentru a obține sprijinul TPI, Roma ar trebui să ia măsuri corective sau ar trebui doar să le promită.
La întrebările adresate Președintelui BCE, Christine Lagarde, după reuniunea de stabilire a ratelor de săptămâna trecută, aceasta a afirmat că a fi sub un PDE reprezintă o "condiție alternativă" care ar fi luată în considerare în evaluarea eligibilității unei țări.


Un purtător de cuvânt al BCE a spus că acest lucru înseamnă că nicio țară nu va fi descalificată doar pentru că este supusă unui PDE.


Luca Mezzomo, șeful analizei macroeconomice de la Intesa Sanpaolo, a declarat că perspectiva lărgirii spreadului de 10 ani dintre obligațiunile italiene și cele germane din cauza îngrijorărilor legate de eligibilitatea Italiei pentru TPI ar fi "foarte irațională."

Problema datoriei


Deci, Italia este scăpată de probleme? Nu neapărat.


Planul economic pe mai mulți ani al Romei emis săptămâna trecută a proiectat că datoria publică, deja proporțional a doua cea mai mare din zona euro, ar urma să crească și mai mult până în 2026, fiindu-i foarte greu să respecte cerințele UE pentru măsuri corective drastice.


Fondul Monetar Internațional a estimat în Perspectiva Economică Mondială de marți că datoria va continua să crească până în 2029, ajungând la 144,9% din producția națională față de 137,3% înregistrată anul trecut.


Franziska Palmas, economist senior la Capital Economics, a spus că aceste probleme înseamnă că există o șansă mare ca atitudinea față de Italia "să se înrăutățească în următorul an sau doi."


Acest lucru s-ar putea întâmpla mai devreme dacă BCE încetinește ritmul de reducere a ratelor deja incluse de piețe, crescând costurile de împrumut ale Romei și făcându-i chiar mai dificil să își reducă datoria.


Unele semne în acest sens ar putea deja să apară, cu Rezerva Federală a SUA întârziind propriul ciclu de relaxare din cauza inflației mai persistente decât se aștepta.


Cu BCE urmând să închidă la sfârșitul acestui an programul său de achiziționare a obligațiunilor PEPP lansat în timpul pandemiei COVID-19, piețele ar putea să includă posibilitatea ca TPI să fie activat într-un anumit moment, a spus Fabio Balboni, economist senior la HSBC.


"Piețele ar putea apoi să testeze la ce nivel BCE ar fi dispusă să folosească discreția pentru a activa TPI indiferent dacă o țară îndeplinește cerințele," a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel