Se modifică iar Codul rutier. Control medical la fiecare reînnoire de permis
Ministerul Administrației și Internelor supune dezbaterii publice proiectul Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Astfel, mopedele şi triciclurile vor fi incluse în categoria autovehiculelor, iar în categoria permiselor de conducere ar putea fi introduse două noi categorii. Mai mult decât atât, proiectul prevede obligativitatea efectuării examinării medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă.
Practic, de la 19 ianuarie 2013, numai bicicletele vor mai putea fi conduse pe drumurile publice fără permis de conducere.
Proiectul de lege supus dezbaterii publice, ce poate fi consultat pe pagina de internet a ministerului - www.mai.gov.ro, precum şi la Centrul de Relaţii cu Publicul al MAI, din Piaţa Revoluţiei nr. 1 A, sector 1, Bucureşti, prevede introducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor, fapt ce atrage incidenţa dispoziţiilor legale ce instituie sancţiuni penale pentru conducerea fără permis. Această modificare este, în opinia specialiştilor ministerului, de natură să diminueze posibilitatea ca asemenea autovehicule să fie conduse pe drumurile publice de persoane care nu îndeplinesc condiţiile minime referitoare la cunoştinţele, aptitudinile şi comportamentul rutier adecvat.
De asemenea, prin acest proiect se revizuiesc categoriile de autovehicule pentru a căror conducere pe drumurile publice este necesară obţinerea permisului de conducere precum şi vârstele minime pentru obţinerea acestuia, condiţionându-se conducerea mopedelor şi a autovehiculelor asimilate acestora de deţinerea unui permis de conducere corespunzător. Totodată, vor fi introduse norme care condiţionează prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. "Având în vedere că dispoziţiile comunitare în materia permiselor de conducere, consacră o nouă abordare privind împărţirea vehiculelor pe categorii, renunţându-se în acest fel la subcategorii, proiectul instituie şi norme referitoare la echivalări între categorii şi subcategorii de permise de conducere", informează MAI în comunicat.
Proiectul de lege prevede şi introducerea duplicatului permisului de conducere în cazul schimbării numelui, pierderii, furtului ori al deteriorării permiselor de conducere. Duplicatul se eliberează cu aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit şi nu cu o nouă perioadă de valabilitate atribuită oricărui document nou eliberat. Explicaţia acestei decizii ar fi că s-ar elimina posibilitatea obţinerii unei noi perioade de valabilitate de 10 ani în condiţiile în care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine înainte de expirarea valabilităţii documentului în uz.
Mai mult decât atât, proiectul prevede obligativitatea efectuării examinării medicale periodice pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă. În aceste condiţii, eliberarea unui document cu o nouă perioadă de valabilitate administrativă este condiţionată de obligativitatea efectuării verificării medicale periodice pentru categoria / categoriile de permis deţinute. Practic, se exclude posibilitatea obţinerii unui nou permis valid pentru o nouă perioadă de valabilitate administrativă de 10 ani, fără efectuarea verificării medicale periodice, în condiţiile în care solicitarea de preschimbare a permisului deţinut intervine înainte de expirarea valabilităţii documentului în uz.
Dacă proiectul va fi aprobat, începând cu data de 19 ianuarie 2013 - data punerii in aplicare a prevederilor Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European şi a Consiliului privind permisele de conducere - vor fi transformate toate subcategoriile actuale în categorii ale permisului de conducere, vor fi intrduse două noi categorii - categoria "AM", destinată conducerii mopedelor şi tuturor vehiculelor asimilitate acestora şi categoria A2, destinată conducerii motocicletelor ale căror perfomanţe şi caracteristici tehnice se situează între actuala subcategorie "A1" (viitoarea categorie "A1") şi categoria "A". Astfel, se completează, la un nivel superior al siguranţei rutiere, principiul accesului progresiv de la o categorie inferioară la cea imediat superioară acesteia.
Reducerea perioadei de valabilitate administrativă pentru categoriile destinate "şoferilor profesionişti" are în vedere supunerea acestora, la intervale mai scurte de timp, la verificări suplimentare (medicale, psihologice, profesionale etc.).
De asemenea, limita de vârstă pentru conducerea autovehiculelor din categoriile D si DE, va fi mărită de la 21 la 24 ani, iar perioada de valabilitate administrativă pentru categoriile permisului de conducere, va fi revizuită la 5 ani pentru categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv şi la 10 ani pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 şi BE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News