Data publicării:

Se întâlnesc Ciucă și Ciolacu. Decizie privind măsurile fiscale, sub amenințări cu proteste

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Se întâlnesc liderii PSD și PNL. 

Luni, premierul Marcel Ciolacu ar urma să se întâlnească cu președintele PNL, Nicolae Ciucă. La întâlnirea ar urma să participe și ministrul Finanţelor şi alţi miniştri de linie în vederea definitivării setului de măsuri fiscale care urmează să fie adoptate de Guvern, au precizat surse guvernamentale pentru Agerpres. 

Printre alte măsuri care vor fi discutate se numără cele legate de eliminarea facilităţilor fiscale acordate sectoarelor de construcţii, agricultură şi industrie alimentară, reprezentate de scutirea de la plata CASS, dar şi introducerea a doar două cote de TVA, de 19% şi 9% pentru alimente, medicamente şi dispozitive medicale gen proteze.

Măsurile avute în vedere pentru reducerea deficitului bugetar urmează să fie adoptate de Guvern la sfârșitul acestei luni sau la începutul lunii august, au mai precizat aceleaşi surse.

Chiar astăzi, o reacție din mediul de afaceri a venit cu privire la eliminarea facilităților fiscale, mai exact din sectorul construcțiilor. Sindicatele din construcții solicită Guvernului să nu elimine facilitățile fiscale din acest sector și anunță că de săptămâna viitoare ar putea începe protestele în capitală. Scutirile fiscale pentru cei aproximativ 600.000 de angajați din construcții ar urma să fie eliminate din această toamnă. În 2018, la acordarea lor, Executivul se angajase să le mențină integral, măcar până în 2025. Renunţarea la facilitățile fiscale din construcții ar însemna practic o reducere a salariului minim net cu 780 de lei, pierdere care ar echivala cu reducerea investițiilor și plecarea muncitorilor pe șantierele din Occident, a atras atenția președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.

”Odată cu eliminarea acestor facilități, impactul va fi că din actualul brut de 4.000 va trebui plătită contribuția la CASS, care înseamnă 400 lei, impozitul pe venit încă 230 lei, contribuția asiguratorie pentru muncă 90 lei. Deci, în urma eliminării facilității, salariul minim net al lucrătorilor se va diminua cu 780 lei” declară Dumitru Costin, conform Rador. 

În cazul în care revendicările nu sunt soluţionate, sindicatele din construcţii au anunţat că vor organiza un protest cu 10.000 de oameni în 26 iulie, în Piaţa Victoriei din Bucureşti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel