Se EXTINDE alerta alimentară de la granița României. Ungaria ucide toată păsările din focar. Comisia Europeană, notificată
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Alerta alimentară se extinde în Europa, iar pericolul riscă să afecteze și România. Ungaria a decis inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări. 

”În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României. 

Focarul a fost confirmat într-o fermă comercială de rațe, situată lângă localitatea Csengerujfalu din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg. Efectivul afectat este de 37.462 de păsări. Autoritățile maghiare au inițiat masurile de urgență, inclusiv uciderea întregului efectiv de păsări și implementarea conformă a zonelor de protecție (3 km) și supraveghere (10 km), aferente noului focar. 

Zona de supraveghere (10km) stabilită ca urmare a depistării acestui focar de gripă aviară include 8 localități din județul Satu Mare, respectiv Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian. Prin urmare Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu-Mare a întreprins următoarele măsuri:

- s-a întocmit un plan privind instituirea măsurilor din zona de supraveghere instituită în jurul focarului și s-a trimis la Centrul Local de Combatere a Bolilor spre aprobare;

- s-a dispus efectuarea recensământului și examinarea clinică a păsărilor din exploatațiile cu palmipede, galinacee și altele.” anunță ANSVSA, într-un comunicat de presă. 

Pericolul se extinde la graniță. Vezi aici primele informații: Alertă alimentară la granița României. Măsurile de ultim moment anunțate de autoritățile române. Zonele supravegheate

Alertă alimentară la 10 kilometri de România, în Ungaria. DSVSA anunță noul VAL de gripă aviară. Măsuri imediate

Instrucțiuni, în regim de urgență, către fermele din România

”În acest context, toate DSVSA județene vor transmite în regim de urgență către toți fermierii din industria avicolă instrucțiuni punctuale cu privire la respectarea cu strictețe a procedurilor generale și specifice de biosecuritate. Acestea vizează cu precădere  activitatea de dezinfecție, precum și gestionarea substanțelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălțăminte, de mâini și rutiere de la nivelul exploatației comerciale de păsări, iar eficiența acțiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme.

Totodată, trebuie acordată o atenție specială punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului, respectiv: împrejmuirea continuă, dezinfectorul rutier (nu se va intra în exploatația comercială înainte de dezinfecția roților, în special partea rulantă a lor, iar ulterior dezinfecției, mijlocul de transport va staționa pe perioada de contact prevăzută în  prospectul produsului utilizat), verificarea structurală și operațională a filtrului sanitar, precum și a spațiului SNCU și a spațiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost. 

Se va acorda atenție sporită asupra următoarelor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale:

- Acțiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare trebuie să fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condițiile legii, cu care proprietarul exploatației comerciale de păsări a încheiat contract oficial, acestea fiind executate de către o unitate autorizată sanitar-veterinar sau de către persoane atestate profesional să execute acest tip de acțiuni.

- Mișcarea persoanelor în exploatațiile comerciale de păsări se face în mod restrictiv, iar accesul vizitatorilor în zona de producție a exploatațiilor comerciale de păsări este permis numai după o perioadă de așteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu păsările domestice și sălbatice.
Personalului angajat în cadrul exploatației comerciale de păsări nu poate desfășura activități similare în alte exploatații de păsări.

- Furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate și înregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.

- Furajele trebuie depozitate în spații sau containere închise sau ambalate astfel încât să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice, iar restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare nu trebuie să fie utilizate la seria următoare de păsări.” anunță astăzi ANSVSA. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel