Urmărește emisiunea live
Ședință în PSD: Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării. Primele declarații - VIDEO/ Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto captură video/ Marcel Ciolacu - Angel Tîlvăr
foto captură video/ Marcel Ciolacu - Angel Tîlvăr
PSD decide la această oră viitorul ministru al Apărării Naționale. 

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea Guvernului și a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Apărării a lui Angel Tîlvăr: ”Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 31 octombrie 2022, decretul prin care se numește în funcția de membru al Guvernului domnul Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale. Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 20:30, la Palatul Cotroceni” a anunțat Administrația Prezidențială. 

UPDATE: ”În momentul în care purtăm aceste discuții, la estul României există o situație de securitate, cauzată de către invazia unui stat suveran de către Rusia lui Putin, invazie neprovocată și nejustificată. Aceasta este principala preocupare pe care o avem la acest moment. (...) Să nu uităm că există români, militari români, care fie sub egida NATO, fie sub egida UE, fie sub egida ONU, fie în format de coaliție, își desfășoară activitatea, menită să protejeze pacea în diferite zone ale lumii. Și ei sunt la fel de importanți pentru noi. 

Vorbim foarte mult de faptul că vom aloca 2,5% din PIB pentru Apărare, însemnând dotare, înzestrare s.a.m.d, vreau să nu uităm că sunt foarte importanți pentru noi oamenii din arhitectura de apărare, prin urmare, vom colabora cu Parlamentul și vom propune normele care să ușureze condițiile de viață și de muncă pentru cei cărora le datorăm foarte mult” a anunțat Angel Tîlvăr în conferința de presă ce a urmat votului din PSD. 

Legat de informațiile apărute în spațiul public despre tatăl său, ca șef al contra-informațiilor, propunerea PSD pentru Apărare, Angel Tîlvăr a răspuns: ”Mi-aș dori foarte mult să trăiesc într-o țară în care dosarele de cadre să fie mai puțin importante decât activitatea fiecăruia și să demonstrez, prin munca pe care am făcut-o și o fac, că sunt dispus să pun umărul la progresul acestei țări. Nu știu dacă va influența (informația despre tatăl său n.r), eu nu am făcut niciodată un secret din ceea ce sunt, ce am făcut și ce voi face”. 

---- 

PSD ar fi votat în urmă cu scurt timp pentru Angel Tîlvăr la Apărare, conform surselor Digi24. Votul s-ar fi dat în unanimitate. Amintim că DefenseRomânia și DCNews, parte a DCMedia Group, au fost primele publicații care au dat, pe surse, numele lui Angel Tîlvăr ca favorit pentru funcția de ministru al Apărării, din data de 24 octombrie 2022. 

Citește aici: Angel Tîlvăr, viitorul ministru al Apărării, după ce Vasile Dîncu a demisionat

În 24 octombrie 2022, și-a dat demisia și Vasile Dîncu de la Apărare motivând neînțelegerile cu președintele Klaus Iohannis. 

Citește aici: Vasile Dîncu, demisie de la Apărare. Premierul îi preia atribuțiile - Update/ Chirieac: Declaraţiile sunt grave. Ceva s-a întâmplat în cursul zilei de ieri

De la momentul demisiei lui Vasile Dîncu au apărut în spațiul public mai multe scenarii legate de numele care va ocupa portofoliul de la Apărare. De asemenea, se vorbise și de o posibilă rocadă între ministere, fiind vehiculat scenariul conform căruia PSD urma să preia Energia, iar PNL Apărarea. Dar se pare că acest scenariu nu a fost agreat în coaliția de guvernare, PNL venind cu solicitarea ca PSD să propună, cât mai rapid, un nume pentru funcția de ministru al Apărării. 

Legat de acuzațiile făcute de Vasile Dîncu în demisie, nici de la Palatul Cotroceni, nici de la Palatul Victoria nu sunt reacții pe acest subiect. Din PNL, s-a spus că Ministerul Apărării nu stă într-un singur om. 

”La ora 16,00 am întâlnire cu Consiliul Politic Naţional unde vom decide cine va reprezenta Partidul Social Democrat la Ministerul Apărării” anunța Marcel Ciolacu, președintele PSD, la Parlament.

Cine este Angel Tîlvăr

Din iunie 2022, Angel Tîlvăr conduce Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. El este senator PSD, ales în circumscripția electorală nr. 41 Vrancea. 

Din 2004 a intrat în Parlament, mai întâi ca senator, apoi a avut trei mandate de deputat, iar, din 2020, este, din nou, senator. De loc este din Urechești, Vrancea, este căsătorit și are un copil. Este doctor în științe umaniste și a fost profesor din 1985 până în 2008, conform CV-ului postat pe site-ul Camerei Deputaților.  

A urmat post universitar cursurile Colegiului Național de Apărare, pe ale Academiei Naţională de Informaţii ”Mihai Viteazul”, dar și pe ale Institutului Diplomatic Român. 

Amintim că PSD a avut mai multe propuneri în culise pentru Ministerul Apărării. 

Prezent în studioul DCNews, deputatul PSD, Radu Oprea, a spus că ”ar trebui să ne gândim să punem un om la Ministerul Apărării care să corespundă cu profilul funcției”. Social-democratul a înaintat și un nume. 

”Un astfel de om, după părerea mea, poate să fie - nu știu dacă vrea și el- Titus Corlățean. Este un diplomat, a fost ministru de Externe, ministru al Justiției, este senator, are vechime foarte mare în PSD, de 20 de ani, corespunde mult mai bine profilului decât numele pe care le-am văzut vehiculate prin presă. Dar asta e opinia mea” declara Radu Popa. 

Ciolacu şi Ciucă - întâlnire la Vila Lac (surse)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel