Se clatină China? Protest violent rar împotriva regimului. Chirieac: Cea mai mare problemă a Chinei e chiar Xi Jinping
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Colaj de la protestele din China. Foto: New York Times
Colaj de la protestele din China. Foto: New York Times
În Shanghai a avut loc un rar protest împotriva regimului chinez, o parte dintre demonstranți cerând în mod public demisia președintelui Xi Jinping.

Protestul a izbucnit în timpul unui priveghi desfășurat în amintirea a zece persoane ucise în urma unui incendiu izbucnit joi într-o clădire din Urumqi, capitala provinciei Xinjiang.

Potrivit martorilor, citați de Rador, și potrivit unor imagini publicate pe rețelele de socializare, priveghiul s-a transformat într-o manifestație plină de furie la adresa politicii zero COVID a Chinei.

Unii dintre protestatari au scandat „Jos cu Partidul Comunist!”, iar alții au cerut încetarea restricțiilor antipandemice. În pofida negărilor oficialilor, mulți dintre internauți susțin că de vină pentru incendiul din Urumqi sunt măsurile antipandemice aplicate clădirilor rezidențiale. Protestele au dus inclusiv la violențe.

Se clatină regimul din China? Chirieac e sceptic

Analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție la postul România TV, a fost întrebat dacă aceste proteste ar putea clătina regimul de la Beijing. 

Chirieac nu crede într-un asemenea scenariu, dar e de părere că realegerea lui Xi Jinping va fi una din marile probleme cu care se va confrunta China.

„Nu s-a clătinat regimul în Piața Tiananmen, acum mai bine de 30 de ani. Dar sunt într-adevăr probleme mari și cred că cea mai importantă dintre ele este realegerea pentru un al treilea mandat al lui Xi Jinping. Toată această perioadă de dezvoltare intensă a Chinei, care a ajuns locul 2 la PIB în lume după SUA, o dezvoltare sub toate aspectele, s-a datorat schimbului între generații, a alternanţei la putere.

După 10 ani se schimba generația de conducători, lucru încălcat de Xi Jinping. Iar politica sa absurdă de zero COVID a provocat mari probleme. Nu a provocat pandemia atât de multe probleme lumii precum a făcut-o politica de la Beijing în China, fiindcă s-au închis orașe întregi, inclusiv Shanghai”, a arătat Chirieac.

Problema drepturilor omului a fost abordată și ea de analistul politic.

„Încălcarea drepturilor omului în China e o problemă de la înființarea republicii. De-a lungul istoriei Occidentul a remarcat acest lucru iar în ultimii 20 de ani nu a mai făcut-o. Asemănător cum s-a întâmplat între Europa și Rusia. Cred că regimurile acestea autoritare ar trebui să nu mai existe”, a punctat Chirieac, care a adăugat că există riscul să se întâmple din nou ceea ce s-a întâmplat cu Vladimir Putin „care era  acceptat în toate cancelariile occidentale”.

„Sigur, nu e problema Chinei, fiindcă totuși China e o civilizație de 5.000 de ani cu mecanisme interne de autoreglare și nu cred că vom asista la o invadare militară a Taiwanului. Un război hibrid? Da, dar nu cu tancuri și avioane”, a conchis Chirieac, care a subliniat și faptul că Beijingul a condamnat intervenția Rusiei în Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel