Se CERE o stradă cu numele lui Marin Preda. Rolul jucat de Abrud în cariera marelui scriitor
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Un muzeograf și candidat la alegerile locale, cere imperativ o stradă cu numele lui Marin Preda.

Narcis Avram – Jurca, de profesie muzeograf, candidatul PRO România pentru funcția de primar al orașului Abrud, județul Alba, se bate și pentru un lucru mai puțin obișnuit pentru vremurile de campanie în care curge cu promisiuni de kilometri de asfalt și canalizări. Acesta dorește ca o stradă din urbea pentru primăria orașului Abrud să poarte numele scriitorului Marin Preda. Motivația abrudeanului se găsește în postarea sa de pe contul de Facebook și are legătură cu anul decisiv în care, dacă n-ar fi mers la școală la Abrud, adolescentul Marin Preda ar fi urmat o școală de meserii și poate că n-ar mai fi ajuns scriitor.

Revitalizarea Abrudului (și) prin cultură

„În Abrud, La Școala Normală, a studiat în perioada 1937-1938 unul dintre cei mai mari romancieri români, Marin Preda. Orașul nostru i-a fost o gazdă bună viitorului autor al romanelor „Moromeții” „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Delirul” și altele.Chiar pe pagina Liceului „Horea, Cloșca și Crișan” găsim informația că dintre foștii elevi aișcolii din Abrud s-au ridicat specialiști de nădejde în toate sferele de activitate, unul dintre cei care a urmat cursurile clasei I a școlii normale în anul școlar 1937-1938, fiind Marin Preda.Este interesant că tatăl lui Marin Preda intenționa să-l dea la o școală de meserii, existând riscul ca Marin Preda să se îndepărteze de scris dacă ar fi urmat acel drum. Norocul viitorului scriitor a fost că a intervenit librarul Constantin Păun, dintr-un sat vecin, cel de la care elevul Marin Preda își procura cărți. Librarul îl ia și îl duce la Școala Normală din Abrud, unde reușește la examenul de bursă cu nota 10.”

Momentul venirii la Abrud a fost unul decisiv pentru evoluția lui Preda

„Cred că se impune ca în Abrud să avem o stradă cu numele Marin Preda. Una dintre dorințele mele, în calitate de candidat la Primărie și la Consiliul local este de a revitaliza Abrudul și prin cultura și prin istoria lui, pentru a face din orașul nostru un punct atractiv. Abrudul a jucat un rol important pe axa carierei lui Marin Preda, iar elevii, pasionații de literatură dar și turiștii trebuie să cunoască acest lucru. Așa cum sunt ospitalieri, abrudenii sunt și recunoscători celor care trecând prin școlile noastre au lăsat ceva în urmă.” a scris Avram-Jurca pe contul său de socializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel