Data actualizării:
Data publicării:

Se anunță proteste în Cehia după ce preşedintele Petr Pavel a promulgat un controversat pachet de măsuri de austeritate

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Preşedintele ceh Petr Pavel a promulgat pachetul bugetar de austeritate al guvernului, a declarat un purtător de cuvânt, o măsură care a determinat sindicatele să promită o zi de protest la nivel naţional, relatează dpa.

Legislaţia, care a fost aprobată de ambele camere ale parlamentului, vizează reducerea cheltuielilor cu 150 de miliarde de coroane (aproximativ 6,6 miliarde de dolari) în următorii doi ani.

Cheltuielile şi subvenţiile urmează să fie reduse, în timp ce taxele pe alcool, ţigări, apă minerală şi proprietăţi urmează să fie crescute treptat. Acest pachet de măsuri va creşte cota impozitului pe profit de la 19% la 21% la începutul anului.

Preţul unui autocolant anual pentru autoturisme pe autostradă va creşte din martie. Sindicatele din acest stat membru UE au anunţat pentru luni o zi de proteste la nivel naţional. De asemenea, sunt prevăzute acţiuni de încetare a activităţii timp de o oră la sute de fabrici industriale.

În justificarea deciziei sale de a ratifica legislaţia înaintată de guvernul de coaliţie al premierului Petr Fiala, şeful statului a declarat că nivelul actual al datoriei nu poate fi menţinut.

Citește și - Cehia îngheață activele rusești. Kremlinul amenință: Vom decide pașii următori

Kremlinul contestă măsura Cehiei de blocare a activelor statale rusești, considerând-o ilegală, transmite Reuters.

Kremlinul a declarat, joi, că decizia Republicii Cehe de a bloca proprietățile de stat rusești este ilegală și că Moscova ar putea riposta împotriva a ceea ce a numit un pas ostil.

Guvernul ceh a anunțat miercuri că a blocat proprietățile de stat rusești de pe teritoriul său, extinzând, astfel, sancțiunile impuse ca urmare a războiului din Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că acțiunea Cehiei este ilegală din punctul de vedere al dreptului internațional și că Moscova va analiza situația pentru a decide pașii următori.

Kremlinul va confisca activele statelor UE, dacă blocul va decide finanțarea Ucrainei cu fondurile rusești înghețate. Rusia va confisca activele aparținând statelor Uniunii Europene, pe care le consideră inamice, dacă blocul "fură" fondurile rusești înghețate, într-un efort de a finanța Ucraina, a afirmat un apropiat al președintelui Vladimir Putin, luna trecută.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat vineri că executivul UE lucrează la o propunere de a aloca o parte din profiturile obținute din activele rusești blocate pentru a ajuta Ucraina în reconstrucția sa postbelică. Vyacheslav Volodin, președintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a declarat că Moscova va răspunde într-un mod care va afecta mai mult blocul european dacă UE va acționa împotriva activelor rusești, multe dintre acestea fiind păstrate în Belgia.

"Un număr de politicieni europeni, conduși de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au început din nou să vorbească despre sustragerea fondurilor rusești blocate pentru a susține militarizarea Kievului", a menționat Volodin, un apropiat al lui Putin, într-o declarație pe aplicația de mesagerie Telegram.

"Într-un astfel de caz, Federația Rusă va trebui să răspundă într-un mod asemănător. Mai multe active aparținând țărilor ostile vor fi confiscate decât fondurile noastre blocate în Europa", a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel