Data publicării:

Se acutizează conflictul dintre Nicușor Dan și primarii de sectoare

Autor: Irina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin
Lipsa dialogului și a unei minime colaborări între  Primarul General și primarii de sector, esențială pentru funcționarea Capitalei, produce zi de zi efecte negative pe care le suportă bucureștenii.

Aproape că niciun proiect major din Capitală anunțat sau implementat în ultimii ani nu a fost scutit de controverse. Asistăm la un conflict permanent, care caracterizează actualul mandat al primarilor Capitalei și care și-a lăsat amprenta asupra orașului devenit prăfuit, provincial, neiubit de locuitori și ieșit de pe radarul investitorilor. Aproape toți primarii de sectoare îl arată cu degetul pe Nicușor Dan, pe care îl acuză că refuză dialogul cu ei.

Cel mai recent exemplu ține de modul în care a fost gestionată problema zăpezii, care ne tot surprinde nepregătiți, de parcă am trăi la tropice. Nicușor Dan a amendat operatorii de salubritate din sectoarele 3 și 4 pentru că nu au curățat zăpada și gheața de pe trotuare în zona Pieței Unirii. În replică, Primăria Sectorului 4 a amendat Primăria Capitalei pentru că nu și-a făcut treaba în parcurile Tineretului și Carol, unde plimbarea a devenit un sport extrem.

Cele relatate s-au întâmplat acum 3 zile și de atunci nu s-a schimbat nimic, astfel că singura speranță rămâne încălzirea vremii. Situație în care, știm cu toții, Bucureștiul va fi inundat.

Una dintre cele mai complexe lucrări din Capitală este reabilitarea planșeului Unirii, proiect estimat să înceapă în 2025 și care va costa aproximativ 800 de milioane de lei.

Cu toate că ar fi fost de așteptat ca un astfel de proiect major pentru oraș să fie asumat de Primăria Capitalei, el va fi executat de Primăria Sectorului 4, care are la activ și modernizarea Pasajului Unirii. O informație pe care probabil că Nicușor Dan nu o consideră importantă pentru că atunci când comentează pe acest subiect omite să spună că nu el este cel care realizează acest proiect. Primarul Băluță a sesizat acest lucru și a declarat că-l consideră lipsit de corectitudine și moralitate prin aceea că-și asumă, practic, consolidarea planșeului Unirii. Într-o declarație publică, Băluță a mai spus că Nicușor Dan i-a aruncat lui cartoful fierbinte atunci când a avut loc accidentul de autocar din pasajul Unirii, soldat cu moartea unui turist grec și rănirea altor 21 de pasageri.  La acea vreme, Nicușor Dan s-a grăbit să clarifice faptul că reabilitarea Pasajului Unirii a fost exclusiv treaba Primăriei Sectorului 4, deci Primăria Generală nu are nicio responsabilitate.

Primarul USR de la sectorul 2 l-a adus pe Nicușor Dan în instanță

Primarul Sectorului 2, USR-istul Radu Mihaiu, a contestat utilitatea Pasajului Doamna Ghica, inaugurat cu tam-tam de Nicușor Dan. Întrebat chiar de acesta care a fost impactul asupra traficului, Mihaiu a spus că nu a fost de acord cu realizarea pasajului și că nu a rezolvat problema traficului, ci a mutat-o în altă parte. „Față de momentul cu șantier e mai bine, față de momentul de dinainte de șantier nu este mai bine, cred că am mutat aglomerația puțin mai încolo spre Delfinului. S-a mutat altundeva aglomerația”, a spus Mihaiu. Cei doi edili au avut mai multe subiecte de dispută de-a lungul mandatului. În 2022, Mihaiu  l-a acuzat pe Dan că refuză să emită autorizații de tăiere a copacilor uscați deveniți un pericol pentru bucureșteni.

Conflictul dintre cei doi a ajuns chiar în instanță când primarul a sesizat Curtea de Apel București pe motiv că Primăria Generală bloca proiecte ale unor obiective publice majore, cu pierderea unor finanțări europene și guvernamentale de peste 8,5 miliarde de lei. Printre ele -  modernizarea Institutului Inimii și a Centrului de Excelență în Oncologie Fundeni.

Și primarul liberal Ciprian Ciucu de la Sectorul 6 s-a plâns de-a lungul timpului de lipsa de comunicare cu primarul Nicușor Dan, pe care l-a criticat pentru lipsa investițiilor și pentru preocuparea excesivă în legătură cu proiectele de mediu.

“Eu nu știu ce se întâmplă la PMB. Trag un semnal de alarmă”, spunea Ciucu în 2022, arătând că Nicușor Dan nu își controlează propriul aparat, nu are o echipă și ia greu decizii.

Recent, l-a întrebat pe primarul general de ce nu emite avizul de oportunitate pentru PUZ-ul de sector, pe care-l așteaptă de 18 luni, un PUZ de regenerare urbană apreciat de lumea academică. Răspunsul a fost că e necesară o analiză mai atentă.

Și primarul sectorului 3 Robert Negoiță are o nemulțumire legată de blocarea, de către Nicușor Dan, de 4 ani, a PUZ-urilor proiectelor pentru fluidizarea traficului. În legătură cu acest subiect, Nicușor Dan a precizat că documentele realizate de Primăria Sectorului 3 sunt bucăți “copy-paste” din PUZ-ul sectorului.

În aceste condiții, ne întrebăm cine are de câștigat de pe urma acestui conflict perpetuu ale cărui efecte negative sunt suportate de 2 milioane de oameni și ce se va alege de București dacă se continuă în această cheie a conflictului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel