Data actualizării:
Data publicării:

Scumpiri la energia electrică. Doina Pârcălabu, despre pensionari: Situația este și mai dramatică

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Scumpiri la energia electrică. Doina Pârcălabu, despre pensionari: Situația este și mai dramatică / Foto: Pixabay
Scumpiri la energia electrică. Doina Pârcălabu, despre pensionari: Situația este și mai dramatică / Foto: Pixabay

Doina Pârcălabu, fost şef al Casei Naţionale de Pensii, a vorbit despre situația grea a pensionarilor români care nu vor mai avea bani să își achite utilitățile odată cu scumpirea energiei electrice.

Energia electrică se va scumpi. O spun experții și a confirmat-o și ministrul Energiei, Virgil Popescu. "Exclud măriri de 100% la prețul energiei termice, la gaze naturale, la energie electrică.", ne-a asigurat acesta. Vezi AICI declarația. Totuși, scumpiri vor fi. Ce fac în această situație pensionarii României? Doina Pârcălabu a vorbit despre situația grea în care se află deja aceștia.

"Toată această procedură de a se integra în piața aceasta a energiei liberalizate a energiei electrice, pentru pensionari este una destul de complicată pentru că mai ales în cazul celor care nu au membri din familie mai tineri care să-i lămurească cu privire la aceste formulare care trebuiesc întocmite și unde trebuiesc ele transmise, marea majoritate dintre ei vor rămâne cu contractele pe care le au în prezent. Pe de altă parte, trebuie spus că Autoritatea de Reglementare în Energie nu a dat dovadă că este de partea cetățeanului și ar trebui să aibă o atitudine proporțională și echilibrată în ceea ce privește furnizorii de energie.

Ori, părerea mea este că ei sunt în această situație de parte furnizorilor, uitând de interesul general al cetățeanului român. dacă vorbim de pensionari, care reprezintă categoria cea mai vulnerabilă, să nu uităm că jumătate dintre ei încasează o pensie sub 1.500 de lei, iar aproape  un milion dintre aceștia sunt beneficiari ai pensiei minime, adică 800 de lei. Aceste persoane, imaginați-vă câtă contabilitate trebuie să știe și să-și împartă acești puțini bănuți pentru a-și achita aceste facturi care se dublează, dacă mai au și gaze sau alte utilități și trebui să mai și mănânce, să își cumpere medicamente.

"Situația este și mai dramatică"

 

Situația este și mai dramatică în cazul persoanelor care sunt persoane singure și atunci aceste venituri trebuie să acopere toate cheltuielile pentru toate utilitățile, iar această incertitudine care îi macină le creează o stare psihologică deprimantă, în perspectiva iernii care vine și a costurilor care se anunță a fi majorate pe toate fronturile. 

Mai sunt și o parte din vârstnici care neavând contributivitate de pensionari încasează în cel mai fericit caz acele ajutoare care sunt instrumentate la nivelul autorităților locale și care sunt foarte mici, din păcate. Din acest motiv eu cred că a se interveni pe majorarea pensiilor în acest an este imperios de necesar cu toate că din declarațiile publice intențiile celor care ne guvernează nu sunt în acest sens. Pensionarii, sunt unii care trăiesc anul acesta și nu se știe dacă mai trăiesc și anul viitor. Să se pună cei care ne guvernează vremelnic în situația celor cu pensia minimă și să facă un exercițiu de supraviețuire cu o sumă 800 de lei pentru că mulți dintre ei dau atât doar la o masă la restaurant într-o seară."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel