Scrumbia de Dunăre. A început prohibiţia
Pescarii nu mai au dreptul să captureze scrumbie, începând de marţi, pe Dunăre şi braţele fluviului până la ceatal Chilia, conform Ordinului privind prohibiţia pescuitului în acest an emis de Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii.
Prohibiţia pescuitului la scrumbie pe Dunăre şi braţele fluviului până la ceatal Chilia va dura 10 zile şi va continua pe sectorul următor al Dunării, de la ceatal Chilia până la Vadul Oii, unde pescuitul speciei va fi interzis timp de 15 zile. Prohibiţia pescuitului tuturor speciilor de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice va începe pe data de 11 aprilie şi va dura 60 de zile, iar în apele frontieră de stat va dura doar 45 de zile.
Care este scopul prohibiţiei
Scrumbia de Dunăre este una din cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, capturarea acesteia desfăşurându-se în perioada migraţiei de reproducere. Exemplarele speciei care hibernează în Marea Neagră pe timpul iernii pătrund pe Dunăre şi în Deltă primăvara pentru a depune icre, migraţia de reproducere fiind influenţată în mod decisiv de temperatura apei, potrivit lucrării ştiinţifice "Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării", semnată de cercetătorul Institutului Naţional Delta Dunării, Vasile Oţel.
Prohibiţia este impusă în fiecare an, în urma unor studii ştiinţifice, pentru protejarea resurselor acvatice în perioada de reproducere a acestora şi în perioada imediat următoare acesteia, astfel încât să se asigure o producţie de peşte cât mai bună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News