Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Scrisoarea lui Albert Einstein către Franklin D. Roosevelt despre bomba atomică ar putea ajunge la 4 milioane de dolari la licitație

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Albert Einstein / Foto Pixabay
Albert Einstein / Foto Pixabay

Scrisoarea renumitului fizician Albert Einstein în care îl îndeamnă pe președintele Franklin D. Roosevelt să dezvolte prima bombă atomică din lume ar putea ajunge la 4 milioane de dolari la licitație.

Scrisoarea renumitului fizician Albert Einstein în care îl îndeamnă pe președintele Franklin D. Roosevelt să dezvolte prima bombă atomică din lume ar putea ajunge la 4 milioane de dolari la licitație. 

Scrisoarea de două pagini, realizată în 1939, făcea apel la o 'acțiune rapidă' pentru ca SUA să înființeze un program nuclear, avertizând că Germania nazistă ar putea avea deja aceste capacități.

"Este de conceput - deși mult mai puțin sigur - că astfel pot fi construite bombe extrem de puternice de un tip nou", se spunea în scrisoare.

Deși numele lui Einstein a fost singurul atașat, scrisoarea a fost scrisă de inventatorul Leo Szilard, care a crezut că va atrage atenția președintelui dacă va fi semnată, într-un final, de fizicianul teoretician.

Scrisoarea va fi vândută la casa Christie's din New York pe 10 septembrie, alături de o colecție de artefacte care i-au aparținut regretatului co-fondator Microsoft Paul Allen, care a murit în 2018.

Scrisoarea originală a lui Einstein se află la Biblioteca și Muzeul Franklin D. Roosevelt din New York, dar fizicianul a semnat și o a doua scrisoare pe care a lăsat-o colegului său de știință Leo Szilard pentru a fi păstrată în siguranță.

În scrisoare, Einstein și Szilard sugerau că o reacție în lanț a uraniului ar putea fi transformată în energie nucleară care ar duce la construirea unor "bombe extrem de puternice".

"O singură bombă de acest tip ... ar putea foarte bine să distrugă întregul port, împreună cu o parte din teritoriul înconjurător", se mai găsea în text.

Einstein și Szilard l-au sfătuit pe președinte "să mențină un contact permanent între administrație și grupul de fizicieni care lucrează la reacții în lanț în America. O modalitate posibilă de a realiza acest lucru ar putea fi să încredințați această sarcină unei persoane care are încrederea dumneavoastră și care ar putea, probabil, să servească într-o calitate neoficială". 

"Scrisoarea reprezintă un reper istoric incredibil; pentru mine, este motivul pentru care am avut pace timp de 40 de ani"

Einstein, care era evreu, a fugit în SUA din Germania în timpul ordinului nazist și a trimis scrisoarea președintelui Roosevelt cu mai puțin de o lună înainte ca Germania să invadeze Polonia. 

La doi ani după redactarea scrisorii, a fost înființat Proiectul Manhattan, condus de J. Robert Oppenheimer, pentru construirea bombelor atomice care au fost lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki din Japonia în 1945.

Szilard a păstrat scrisoarea în posesia sa pentru tot restul vieții sale, dar moștenitorii săi au vândut-o lui Malcolm Forbes - un candidat prezidențial terț din 1996 - pentru 200.000 de dolari în 1986.

"Scrisoarea reprezintă un reper istoric incredibil; pentru mine, este motivul pentru care am avut pace timp de 40 de ani", a declarat Forbes pentru New York Times după ce a cumpărat scrisoarea.

Forbes a vândut ulterior scrisoarea lui Allen în 2002 pentru 2,1 milioane de dolari.

Marc Porter, președintele Christie's Americas, a declarat pentru Wall Street Journal că Allen "știa, fără îndoială, că este unul dintre cele mai importante documente din istoria secolului al XX-lea, iar acesta nu este genul de lucru pe care să îl agăți pur și simplu în biroul tău".

El a spus că Allen a depozitat cu grijă scrisoarea departe de lumina soarelui.

Un purtător de cuvânt al Christie's a declarat pentru DailyMail.com că scrisoarea este în "stare excelentă" și este vândută de Allen's Estate în cadrul licitației "Gen One".

Aceasta este "o serie de trei licitații de obiecte și artă care prezintă realizări științifice și inovații tehnologice", toate provenind din colecția lui Allen.

În conformitate cu dorința lui Allen, toate încasările din licitație vor fi direcționate către acțiuni caritabile.

"Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă o bombă atomică, nu aș fi mișcat un deget"

Odată ce bomba a fost creată, președintele Harry Truman a ordonat ca arma să fie folosită pentru a pune capăt brusc războiului.

Statele Unite au lansat prima bombă atomică din lume asupra orașului Hiroshima, creând o explozie echivalentă cu 15 000 de tone de TNT, care a redus în ruine patru mile pătrate din oraș și a ucis 80 000 de oameni.

În săptămânile următoare, aproximativ 50 000 de oameni au murit din cauza rănilor provocate de șrapnel și a otrăvirii cu radiații, ceea ce a dus numărul total de decese la 140 000.

O a doua bombă atomică a fost lansată asupra orașului Nagasaki trei zile mai târziu, omorând 40.000 de oameni, iar în câteva zile Japonia și-a anunțat capitularea.

Devastarea a fost atât de mare încât nicio națiune nu a mai folosit o bombă atomică de atunci. 

Ulterior, Einstein a regretat că i-a scris lui Roosevelt din cauza rolului pe care l-a jucat aceasta în transformarea Americii în singura țară care producea arme nucleare la acea vreme.

Într-un articol din 1947 intitulat "Omul care a început totul", Einstein a declarat: "Dacă aș fi știut că germanii nu vor reuși să producă o bombă atomică, nu aș fi mișcat un deget", conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel