Scrisoarea a III-a, asemănare cu filmul Avatar. Criticul Daniel Cristea-Enache, paralelă inedită
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
În cadrul emisiunii De Ce Citim? de la DC News, criticul Daniel-Cristea Enache a făcut o remarcă interesantă despre Scrisoarea III.

În cadrul emisiunii De Ce Citim? de la DC News, criticul literar Daniel Cristea-Enache a făcut o remarcă interesantă despre Scrisoarea III. Comentând tei versuri ale poeziei, criticul a observat o similitudine cu acțiunea din filmul Avatar:

Şi de-aceea tot ce mişcă-n ţara asta, râul, ramul,

Mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este,

Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste.

Natura intră în luptă, la fel ca în filmul Avatar. La sfârșit, atunci când așa-zișii oameni civilizați sunt pe cale să distrugă Pandora, se trezește spiritul naturii și toate animalele și creaturile de acolo încep să îi atace pe invadatori, fac front comun.

Desigur, Duşmănit vei fi de toate, făr-a prinde chiar de veste e o hiperbolă. Au fost armate ale unor mari strategi, armatele lui Hannibal de pildă, care luptau mai bine în deplasare decât acasă. În deplasare era mai fertil solul, condițiile erau mai bune, pe când la ei acasă era pustiu, era deșert și nu se descurcau. De aceea, în mai multe rânduri i-au înfrânt pe romani în deplasare, în timp ce romanii i-au bătut la ei acasă. Asta cu natura care e favorabilă numai gazdei este greșită și e o hiperbolă poetică“, a punctat criticul literar Daniel Cristea-Enache

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel