Scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului: ”Nu doar lemnul ilegal reprezintă o problemă pentru România”
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului: ”Nu doar lemnul ilegal reprezintă o problemă pentru România” / Foto Pexels
Scrisoare deschisă adresată ministrului Mediului: ”Nu doar lemnul ilegal reprezintă o problemă pentru România” / Foto Pexels
Mirela Furtună, deputat, i-a trimis o scrisoare deschisa Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, cerându-i răspunsuri la întrebări legate de exportul de buştean şi masă lemnoasă, intra şi extra comunitar, scrie Tulcea Noastră.

„Situația fondului silvic din România este ingrijorătoare, deoarece foarte multe păduri sunt tăiate ilegal. Acest fenomen nu este unul nou, este rezultatul unui cadrul legislativ precar și a unei complicități între autorități și cei care exploatează lemnul. Mai mult, nu doar lemnul ilegal reprezintă o problemă pentru România, ci chiar și lemnul exploatat legal, dar care este ilegal declasat pentru a fi vândut ca lemn de foc în afara României.

Este evident că mâsurile pentru protejarea fondului silvic trebuie să fie mult mai puternice, iar una dintre variante este și cea prin care să se interzicâ exportului lemnului neprelucrat sau măcar a buștenilor și a lemnului rotund. Această măsură este justificată și de faptul că România importă masa lemnoasă.

În ședinta Camerei Deputaților din data de 23 aprilie 2020 a fost adoptat proiectul de Lege privind gospodărirea durabilă a pădurilor României, prin care a fost interzis exportul de bușteni și de lemn rotund, pe o perioadă de 10 ani, incepând cu data de 1 ianuarie 2021, în spațiul extracomunitar.

Forma inițială a proiectului prevedea interzicerea comercializării buștenilor și a lemnului rotund atât în spațiul extracomunitar, cât și în spațiul comunitar. Această prevedere intră în contradiție cu politicile interne ale Uniunii Europene cu privire la libera circulație a mărfurilor, astfel cum prevede Tratatul privind funționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și Regulamentul (UE) 955/2010.

În cadrul dezbaterilor parlamentare mai mulți colegi au atras atenția că proiectul este un pas în direția bună, dar nu este suficient. Majoritatea exporturilor de masa lemnoasă, inclusiv bușteni și lemn rotund se face către state membre ale Uniunii Europene.

Am fost siderată să văd că anul trecut ministerul pe care îl conduceți a considerat că măsura interzicerii exportului în spațiul extracomunitar nu se justifică.

Numai o restricționare a acestui export de lemn neprelucrat pe o perioadă ce câțiva ani ne va da posibilitatea să implementăm un cadru legislativ coerent și să protejăm în mod real fondul forestier al României.

Având în vedere toate aceste elemente, precum și dorința de a proteja cât mai bine fondul silvic al României, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

Sunteți de aceeași părere cu predecesorul dumneavoastră, domnul ministru Costel Alexe, că interzicerea exportului în spațiul intracomunitar pe o perioadă determinată, de doi ani, este nejustificată?

Aveți în vedere demararea procedurilor necesare pentru obținerea unei derogări, în baza art.36 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene, pentru exportul de bușteni și lemn rotund în cadrul Uniunii Europene? Menționez că o astfel de derogare poate fi justificatâ de protejarea fondului silvic și asigurarea cantității de masă lemnoasă necesară pe plan intern. Puteți folosi și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, respectiv cazurile C2/90 Comisia vs Belgia și C-203/96 Chemische Afvalstoffen Dusseldorp BV vs Raad van State — Olanda”, scrie tulceanoastra.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel