Data actualizării:
Data publicării:

Scrimera ucrainieancă Olga Harlan, descalificată de la ”Mondiale” din cauza unei strângeri de mână

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
Scrimera ucrainieancă Olga Harlan, descalificată de la ”Mondiale” din cauza unei strângeri de mână. FOTO: Freepik@user14190141
Scrimera ucrainieancă Olga Harlan, descalificată de la ”Mondiale” din cauza unei strângeri de mână. FOTO: Freepik@user14190141
Scrimera ucraineancă Olga Harlan a fost descalificată de la Campionatul Mondial de la Milano. Motivul este unul legat de conflictul din Ucraina.

Sportiva ucrainieancă Olga Harlan a fost descalificată joi de la Campionatul Mondială de Scrimă de la Milano pentru că a refuzat să dea mâna cu rusoaica Anna Smirnova, participantă în calitate de ”sportiv individual neutru” la proba feminină de sabie, pe care o învinsese în primul tur al tabloului principal, informează AFP, potrivit Agrepres.

Deși anuntață pe tabloul oficial al probei, descalificarea sportivei a fost decisă în urma refuzului lui Harlan de a strânge mâna adversarei sale după victorie, potrivit unei surse apropiate de autorităţile acestui sport.

Scrimera ucraineană a devenit joi prima reprezentantă a ţării sale care înfruntă o rusoaică de la invadarea Ucrainei în urmă cu aproape un an şi jumătate, datorită unei schimbări în politica guvernului său.

Un decret al Ministerului Sporturilor din Ucraina interzice sportivilor săi şi delegaţiilor oficiale să participe la competiţii unde figurează ruşi sau belaruşi. Modificat miercuri, decretul face referire doar la ”sportivii reprezentând Federaţia Rusă sau Republica Belarus”.

”Trebuie să dea mâna cu adversarul de îndată ce este anunțată decizia”

”Cei doi scrimeri (...) trebuie să dea mâna cu adversarul de îndată ce este anunţată decizia”, precizează regulamentul Federaţiei Internaţionale de Scrimă (FIE), condusă până la izbucnirea conflictului de oligarhul rus Alişer Usmanov, care de atunci s-a retras.

Cvadruplă campioană mondială la sabie, Olga Harlan a dominat-o clar pe Anna Smirnova (15-7) şi a refuzat să o salute sau să-i strângă mâna, fiind susţinută pe toată durata meciului de membrii delegaţiei Ucrainei, care au strigat ”Slava Ukraini” (”Glorie Ucrainei”).

Pe pistă, Harlan s-a mulţumit cu un salut protocolar adresat arbitrului, evitând să facă la fel cu adversara sa. Ea nu a dat mâna cu aceasta şi şi-a prezentat sabia astfel încât lamele să se ciocnească, un gest care era obişnuit în acest sport la apogeul pandemiei de Covid-19.

În faţa refuzului adversarei sale de a da mâna cu ea, Anna Smirnova a protestat fără succes şi a refuzat să părăsească pista pentru aproape o oră după încheierea meciului.

Situații similare de refuz al salutului de la final de meci au fost și la turneele de tenis, unde jucătoarele din Ucraina nu și-au salutat adversarele din Rusia sau Belarus, iar sportivele au fost huiduite de public, care nu a știut despre această ”convenție”. Reamintim situația cu care s-a confruntat Elina Svitolina, care a fost huiduită la finalul sferturilor de finală de la Roland Garros, când și-a lăsat adversara, pe Aryna Sabalenka, să aștepte la fileu. Tot după un meci cu Svitolina, Victoria Azarenka, știind de decizia ucrainience, a salutat-o pe aceasta într-un mod discret, însă a fost huiduită de publicul de la Wimbledon.

CItește și: Roland Garros 2023. Aryna Sabalenka (Belarus), declarație curajoasă: Nu vreau ca ţara mea să fie implicată în niciun război, adică nu-l susţin pe Aleksandr Lukaşenko! - Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel