Data publicării:

Scriitoarea Victoria Pătraşcu: Bibliotecarii de la sate - oameni care fac din nimic minuni; e SF ce se întâmplă acolo

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Cultura
WhatsApp

Scriitoarea Victoria Pătraşcu a adus, vineri, un elogiu bibliotecarilor de la sate, afirmând că în zonele rurale ale României aceştia fac "din nimic minuni", în condiţiile în care mulţi dintre copii de aici, confruntaţi cu "realităţi de Ev Mediu, au uitat să viseze".

Ea a vorbit despre situaţia bibliotecilor din mediul rural în cadrul unei conferinţe de presă găzduite de Institutul Francez, dedicată încheierii proiectului "Caravana NESuPUSELOR", ocazie cu care a fost prezentată şi cartea "NESuPUSELE", semnată de scriitoarele Adina Rosetti, Cristina Andone, Iulia Iordan, Laura Grunberg şi Victoria Pătraşcu.

"Am plecat cu capul gol şi sufletul plin, vrând cumva să las ca această experienţă să mă umple. Şi mi s-a dat mai mult decât speram. Pentru că am întâlnit şi ceea ce mă aşteptam, adică multă mizerie, multă sărăcie, multe nevoi, mult plâns, multă virulenţă în lumea satului şi asupra copiilor, dar, încet, încet, coaja asta grea a fost dată la o parte, ca atunci când cojeşti un ou de Paşte, şi a ieşit miezul, şi anume acei oameni care fac din nimic minuni şi care sunt bibliotecarii de la sate", a spus scriitoarea.

Ea a apreciat că "aceste biblioteci de la sate sunt adevăraţi vectori de civilizaţie şi cultură în locurile respective, iar agresivitatea, uneori a autorităţilor, este dincolo de ceea ce ne putem imagina noi, cei cere trăim în bula oraşelor mari".

"Nu pot să vă spun cum este să găseşti un sat unde fondul de carte este vechi - sunt cărţile pe care le întâlneam eu la bibliotecă atunci când eram mică -, unde bibliotecara plăteşte din banii ei componente de calculator pentru a face robotică, cum sunt copiii de clasa a VII-a care inventează harpe digitale, astfel încât orchestrele să nu mai fie nevoite să mai care instrumente... Trăiam în Evul Mediu, dar şi undeva în timp, adică era SF ceea ce se întâmpla acolo. Oamenii care fac ora 'Să ştim', în care copii află despre ştiinţă. Se fac ore de gimnastică pentru oamenii de vârsta a treia în biblioteci săteşti. Sunt bibliotecare care fac biblioteci de seminţe", a dezvăluit scriitoarea.

Aceasta a subliniat că aceste zone au "un potenţial fabulos", de care "ne batem joc".

"Pentru că ceea ce mi se pare cel mai grav este faptul că noi am mers cu această poveste a "NESuPUSELOR" ca să îi 'fericim' şi ca să le arătăm că au existat oameni care au pornit de la ţară şi care au reuşit să schimbe lumea, măcar lumea mică din jurul lor. Dar, din nefericire, la ţară, a visa este un lux. Iar copii de la ţară au uitat să viseze mulţi dintre ei. Când ai în faţă 50 de copii pe care-i întrebi ce-ai vrea să te faci atunci când vei fi mare şi 90% dintre ei îţi răspund că vor să fie jandarmi sau poliţişti, atunci ţi se-ncrâncenează cumva pielea pe tine. Dar mai sunt şi copii care au păstrat prospeţimea. Şi atât pentru ei, cât şi pentru ceilalţi cred că merită să luptăm", a mai spus Victoria Pătraşcu.

În cadrul evenimentului de la Institutul Francez a fost prezentată cartea "NESuPUSELE", care, potrivit autoarelor, "vorbeşte despre femei care şi-au dorit şi au reuşit să realizeze ceva ieşit din comun, care nu s-au speriat de greutăţi, de respingere, de gândul îngust al celorlalţi".

Desfăşurat în perioada mai - iunie 2019 în zone rurale şi în oraşe mici din România sub forma unor ateliere creative pentru copii de 8-12 ani în judeţele Argeş, Bacău, Brăila, Constanţa, Giurgiu, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi Bucureşti-Ilfov, proiectul "Caravana NESuPUSELOR" a fost iniţiat de Asociaţia de Basm, în parteneriat cu România EduCab.

Povestea Caravanei NESuPUSELOR va fi disponibilă în cinci podcasturi şi într-o formă narativă pe site-ul www.nesupusele.ro din septembrie. "Nesupuse întâlnite în Caravană" vor apărea în volumul doi al cărţii "100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă", care va fi lansat în această toamnă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel