Screening-ul prin care toți nou-născuții ar trebui să treacă până la vârsta de o lună. Alice Popa: Intervenția timpurie e foarte importantă / video
Data publicării:
Autor: Elena Aurel
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @welcomia
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @welcomia
Alice Popa, reprezentant Asociația Koala - RAV, a participat la conferința "Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională".

DC Media Group a organizat, sub egida Societății de ORL și Chirurgie Cervico-Facială, conferința ”Registrul Național de Implant Cohlear, o prioritate națională”. În cadrul acesteia, Alice Popa a subliniat importanța implementării Registrului Național de Implant Cohlear. 

„E clar că importanța implementării acestui registru este foarte mare. Încercăm să arătăm cât de acută este nevoia aceasta de Registru Național pentru ca acești copii trebuie să aibă acces la sunet cât mai devreme.

Din punct de vedere al terapeutului, am să încep să vorbesc despre importanța intervenției timpurii. Eu sunt psiholog clinician și sunt terapeut pentru copiii purtători de implant Cohlear. Sunt, de asemenea, președinte al Asociației Koala – Reabilitare Auditiv Verbală, asociație ce a fost înființată pentru a sprijini acest centru de reabilitare pe care l-am deschis. Nu în ultimul rând, sunt și părinte al unui copil purtător de implant Cohlear.

Este foarte importantă evoluția acestor copii și foarte important să creăm o echipă pentru ca acești copii să aibă succes. Totul pornește de la diagnosticare, ulterior intervin mai multe părți. E vorba de chirurgul care desfășoară actul medical, audiologul și echipa din jurul acestei discipline și nu în ultimul rând, vine partea de terapie pentru că nu este de ajuns să punem implantul.”, a spus Alice Popa. 

 

Cu ce probleme se confruntă copiii după implantare

„Imediat după implantare, dacă ea se produce atunci când trebuie, familia este cea care se confruntă cu probleme de a găsi un terapeut pregătit în această direcție pentru că, din păcate, avem prea puține centre care asigură ulterior, după actul medical, și terapie.

Restul părinților trebuie să meargă și să-și caute singuri un terapeut, de cele mai multe ori, în domeniul privat. De cele mai multe ori, nu este un terapeut pregătit în domeniu și anumite strategii nu sunt aplicate corespunzător. Asta ar fi una dintre probleme.

Pot interveni probleme de natură medicală, când părinții nu sunt îndrumați, și aceste dispozitive nu sunt folosite în mod corespunzător, sau dacă suferă defecțiuni nu știu ce au de făcut, nu știu unde să se adreseze. Avem nevoie și de o informare mai largă a părinților.

Ca asociație, încercăm să lucrăm la proiect în această direcție, un ghid pentru părinți, dar astea sunt alte proiecte ale noastre.”, a spus Alice Popa. 

 

Screening-ul neonatal este foarte important 

„Toți nou născuții ar trebui să treacă prin screening-ul neonatal până la vârsta de o lună, iar până la vârsta de 3 luni ei ar trebui să aibă un diagnostic. Până la vârsta de 6 luni, acești copii ar trebui înscriși într-un program de intervenție timpurile ce înseamnă acces la sunet.

Serviciile programului de intervenție timpurie îi ajută pe cei mici să învețe abilități lingvistice și alte abilități importante. Cercetările în domeniu arată că serviciile de intervenție timpurie pot îmbunătăți foarte mult dezvoltarea unui copil.", a spus Alice Popa. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel