Screening pentru cancerul de col uterin, cu unități mobile
Autor: Dana Lascu | Publicat pe: 22 aug 2018, 12:19
WhatsApp
Ministerul Sănătății a achiziționat, cu bani de la Banca Mondială, opt unități mobile care vor fi utilizate în programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar - Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar", finanțat prin Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), a achiziționat 8 unități mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate și dotate.

Achiziția autospecialelor a fost realizată în vederea creșterii capacității tehnice a reţelei naționale de screening în vederea îndeplinirii programului național de testare a cancerului.

Aceste 8 unități vor consolida programul național de screning pentru cancer de col uterin și vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate.

Autospecialele, livrate săptămâna aceasta

Autospecialele vor fi livrate către 7 centre naționale în săptămâna 20-24.08.2018, urmând ca ulterior finalizării procedurilor de înmatriculare și stabilirii cadrului general de funcționare, să se înceapă campanii regionale de testare.

Unitățile sanitare beneficiare ce participă la campania națională pentru depistarea cancerului de col uterin și către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță" din Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Județean Mureș; Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu" din Timișoara; Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova; Institutul Regional Oncologic Iași (care va primi două unități); Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din București și Institutul Național Pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu" din București.

„Dezvoltarea programelor de prevenție și creșterea capacității de screening sunt obiective importante ale Programului de guvernare. Politicile de sănătate promovate de Guvern pun accent pe depistarea și tratarea unor boli cu morbiditate și mortalitate mare, care au costuri mari de îngrijre și ale caror șanse de vindecare sunt mult mai mari, dacă sunt depistate la timp”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Șapte programe naționale de screening

Ministerul Sănătății a demarat implementarea a 7 programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului național de screening și a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive.

Cele 7 programe sunt: depistarea precoce, diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular și programe destinate gravidei și copilului.

Etapa I a acestor proiecte se află în derulare, urmând ca activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanțate din fonduri structurale să demareze către sfârșitul anului sau începutul anului 2019.

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanțare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile.

De asemenea, pentru creșterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere inițierea unei proceduri de achiziție de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie și citologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?