Scrâșnitul din dinți noaptea. Ce boală poate ascunde
20 la suta din populație scrâșnește din dinți, tulburare numită bruxism.
Agitația de peste zi face ca mestecatul în gol să devină un reflex care se manifestă involuntar, atât în timpul zilei, cât și noaptea, în somn. Creierul nu este capabil să controleze acest reflex și, din această cauză se instalează bruxismul, afecțiune caracterizată prin strângerea dinților și scrâșnirea lor. Bruxismul afecteaza atât copiii, cât și adulții, însă, în timp ce copiii scrâșnesc din dinți doar noaptea, adulții o pot face și în timpul zilei.
Deși nu au fost depistate cu exactitate cauzele bruxismului, specialiștii au lansat mai multe ipoteze. Principalii factori asociați bruxismului sunt anxietatea, stresul, frustrarea și furia reprimată, agresivitatea sau hiperactivitatea. De asemenea, sunt predispuse la bruxism persoanele ai caror dinți nu sunt aliniați perfect și, de aceea, nu se închid corect. În ceea ce-i privește pe cei care scrâșnesc din dinți doar noaptea, se pare ca una dintre cauzele afecțiunii ar putea fi tulburarea ciclurilor de somn.
De multe ori, bruxismul apare în timpul nopții, iar persoana afectată nu știe că suferă de această boală. De aceea, zgomotul produs de scrâșnitul din dinți nu ar trebui să treacă neobservat de partener. Dacă se repetă noapte de noapte, este necesară o vizita urgentă la medicul stomatolog. Acesta va confirma diagnosticul de bruxism observând dacă există o distrugere neobișnuita a smalțului dinților sau a eventualelor lucrări ori fracturi dentare, semne specifice ale afecțiunii.
În cazurile ușoare bruxismul dispare de la sine după ce au trecut momentele tensionate. În cele grave, specialiștii recomandă un tratament complex: psihoterapie pentru managementul stresului, asociată cu tratament stomatologic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News