Scoția a planificat data referendumului pentru independență. Mai rămâne ca Londra să aprobe
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Liderul scoțian va solicita aprobarea Londrei pentru un nou vot pentru independență, care să fie organizat în octombrie 2023.

Primul ministru scoțian Nicola Sturgeon a declarat parlamentului țării că intenționează să organizeze un nou referendum privind independența Scoției, pe 19 octombrie 2023.

Doamna Sturgeon a spus marți că întrebarea care trebuie pusă va fi aceeași cu cea din votul de independență al Scoției din 2014: „Ar trebui să fie Scoția o țară independentă?”

Prim-ministrul a spus că îi va scrie premierului britanic Boris Johnson pentru permisiunea de a organiza referendumul, spunând că este vital ca votul să fie legal.

Ea a spus că problema va fi trimisă Curții Supreme din Marea Britanie.

Alegătorii din Scoția, țară cu o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, au respins independența în 2014. Dar guvernul semiautonom al Scoției spune că plecarea Marii Britanii din UE, la care s-a opus o majoritate de scoțieni, înseamnă că întrebarea trebuie supusă unui al doilea vot.

„Statutul Westminster-ului asupra Scoției nu se poate baza pe altceva decât pe un parteneriat voluntar, consimțit”, a spus doamna Sturgeon.

„Este timpul să le oferim oamenilor alegerea democratică pentru care au votat, iar apoi, o dată ce devenim independenți, să construim o țară mai prosperă și mai echitabilă într-un adevărat parteneriat de egalitate între Scoția și prietenii noștri din restul Regatului Unit”, a adăugat ea.

Partidele de opoziție au criticat-o pe doamna Sturgeon pentru „obsesia” ei de a organiza un nou vot pentru independență și spun că, în schimb, ar trebui să se concentreze pe chestiuni mai practice, cum ar fi abordarea creșterii costului vieții.

La fel ca Țara Galilor și Irlanda de Nord, Scoția are propriul parlament și guvern deconcentrat și își face propriile politici în domeniul sănătății publice, al educației și al altor chestiuni. Dar guvernul la nivelul întregii Marii Britanii, de la Londra, controlează chestiuni precum apărarea și politica fiscală.

Scoția a lansat prima parte a prospectului pentru independență

Lansarea vine după ce SNP a câștigat alegerile Holyrood din 2021, printr-un manifest care includea angajamentul de a organiza un nou referendum cu privire la locul Scoției în Regatul Unit, odată ce criza Covid se va atenua.

SNP nu a câștigat majoritatea locurilor în parlamentul scoțian la acele alegeri, dar alianța cu verzii (altă formațiune pro-independență) a creat o majoritate pro-independență în Holyrood.

Co-liderul Scottish Green (verzilor), Patrick Harvie, se va alătura doamnei Sturgeon în Bute House – reședința oficială a primului ministru – pentru evenimentul de lansare de marți.

Liderul SNP a precizat în mod repetat că dorește un referendum înainte de sfârșitul anului 2023, în ciuda opoziției acerbe din partea Westminster față de un astfel de vot.

Și în timp ce ea a spus că „deținerea puterilor depline a independenței nu garantează un viitor mai bun” pentru Scoția, ea a continuat declarându-se suprinsă referitor la „cât de mult succes” au țările similare cu Scoția în comparație cu Marea Britanie.

Asemenea națiuni, a spus ea, „pot ajuta să arate calea către o nouă Scoție care este mai bogată și mai echitabilă, mai rezistentă și mai bine plasată pentru a ajuta oamenii cu probleme precum criza costului vieții, decât un guvern din Regatul Unit, angajat într-un Brexit dur, indiferent cât de mare ar fi costul", notează The Independent.

Vorbind înainte de lansarea primei părți din prospectul de independență, primul ministru a adăugat: „Seria Building a New Scotland va expune în mod deschis provocările cu care s-ar confrunta o Scoție independentă, cum ar putea fi depășite, precum și oportunitățile care vin odată cu independența, așa cum demonstrează succesul unor națiuni independente comparabile, precum și propriile noastre resurse și talente.”

Parlamentarii opoziției au insistat însă că guvernul scoțian ar trebui să se concentreze mai mult pe alte probleme, precum criza costului vieții.

Purtătorul de cuvânt al constituției conservatoare scoțiane, Donald Cameron, a declarat: „Nicola Sturgeon ignoră în mod intenționat prioritățile Scoției pentru a continua cu planurile pentru un al doilea referendum de independență în 2023.

„Marea majoritate a scotienilor nu doresc distragerea atenției cu un alt referendum anul viitor. Vor ca guvernul să se concentreze 100% pe recuperarea noastră din pandemie, criza globală a costului vieții, sprijinirea NHS (sistemului de sănătate) și protejarea locurilor de muncă.”

„Totuși, Nicola Sturgeon continuă cu nesăbuință obsesia ei. Acest lucru este rușinos când țara se confruntă cu atât de multe provocări importante.”

Domnul Cameron a insistat: „Distragerea și perturbarea unei alte dezbateri acerbe la referendum este ultimul lucru de care Scoția are nevoie în acest moment”.

Purtătorul de cuvânt al Constituției Muncii, Sarah Boyack, a spus că, în timp ce oamenii „se luptau să pună mâncare pe masă în timpul celei mai grave crize ale costului vieții din ultimii zece ani”, SNP și verzii se concentrau pe „obsesia lor constituțională”.

Doamna Boyack a spus: „Ar trebui să lucrăm împreună pentru a aborda criza costului vieții acum – dar, în schimb, guvernul SNP-Green vrea să ne despartă. Aceasta este o pierdere îngrozitoare de timp, energie și bani atunci când serviciile noastre publice sunt tăiate până la oase.”

„Departe de a ne face mai bogați, mai fericiți și mai echitabili, SNP și Verzii ne pun viitorul în pericol cu ​​planuri care ar face Brexitul să arate ca o plimbare în parc.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel