Data publicării:
Scorul Apgar, prima notă a copilului. Nu e o competiție între părinți! Cornelia Preda (SANADOR): Când ar trebui să ne îngrijorăm
Scorul APGAR este o evaluare a nou-născutului. Unii bebeluși primesc nota 10, alții 7, însă nu este un concurs.
Scorul Apgar reprezintă un sistem standard de evaluare clinică rapidă a nou-născutului imediat după naștere. Acest scor îl va ajuta pe medicul neonatolog să decidă dacă copilul are nevoie de tratament imediat, în primele lui momente de viață. Este un test rapid și simplu de efectuat.
Dr. Virginia Apgar, medic specialist american în anestezie obstetricală, a propus pentru prima dată, în anul 1952, o metodă de evaluare a nou-născutului la 1 minut după naștere. După numele ei, s-a propus și un acronim pentru memorarea semnelor de evaluat:
A – appearance (colorație)
P – pulse (frecvența cardiacă)
G – grimace (reactivitate la stimuli)
A – activity (tonus muscular)
R – respiratory effort (respirație)
Dr. Cornelia Preda, șefa Secției de Neonatologie de la Spitalul Clinic Sanador, a oferit informații importante despre scorul APGAR, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru DC News și DC Medical.
„Se nasc mulți copii în spitalele private din România. Anul trecut, la SANADOR am avut 2.600 de nașteri, ceea ce mi se pare o cifră record”, a spus Cornelia Preda. Întrebată, ulterior, de scorul APGAR, a făcut următoarele precizări: „Acest scor cuantifică, de fapt, starea copilului la naștere. Nu are valoare predictivă pentru evoluția copilului pe termen lung. El se referă la cinci semne: colorație, respirație, frecvență cardiacă, reactivitate, și tonus. Se dau puncte pentru aceste semne și așa ajungem la nota 8, nota 9, nota 10, și în cazuri mai dificile la note mai mici. Un copil cu nota mai mică de 7 se consideră că a avut hipoxie la naștere.”
„Un scor Apgar foarte mic la naștere și menținut mic și la cinci minute, zece minute, 15 minute s-ar putea corela cu o evoluție neurologică mai problematică la copil”, a explicat medicul.
„Lucrez de mult timp în acest domeniu. Din nefericire, am avut copii cu stare foarte gravă la naștere, cu scor APGAR 1. Chiar au fost copii care s-au născut fără a avea bătai cardiace. Am avut de-a face cu o grămadă de situații. E foarte complicat când ai de reanimat un copil imediat după naștere. Ai nevoie de o echipă întreagă și de aparatură. Hipoxia la naștere este o condiție foarte gravă care poate să afecteze copilul pe termen lung și el trebuie stabilizat rapid la sala de nașteri”, a spus medicul Cornelia Preda.
Dr. Cornelia Preda, SANADOR, totul despre nașteri, copiii născuți prematur, icter și scorul Apgar
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News