Data publicării:
Scleroza multiplă, un nou tratament cu celule stem încetinește boala
O terapie inovatoare, care se bazează pe celule stem neuronale și permite blocarea progresiei bolii prin regenerarea țesutului nervos deteriorat, dă speranță suferinzilor de scleroză multiplă.
Scleroza multiplă (SM) este o boală inflamatorie degenerativă a sistemului nervos central care implică o pierdere progresivă a controlului muscular. Este declanșată de sistemul imunitar care, din motive încă necunoscute, este hiperactivat determinând distrugerea mielinei, substanță a învelișului protector care acoperă fibrele nervoase și care permite transmiterea corectă a impulsurilor.
Este o boală complexă și imprevizibilă, care poate apărea la orice vârstă, dar apare de obicei la tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Conform celor mai recente estimări, aproximativ 2,5-3 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de această boală.
O nouă speranță
Acum, o nouă speranță pentru pacienții cu SM vine dintr-o terapie experimentală bazată pe celule stem neuronale dezvoltată de cercetătorii italieni de la Unitatea de Cercetare în Neuroimunologie și Centrul de Scleroză Multiplă a Spitalului IRCCS din Italia.
Rezultatele studiului clinic, publicat în Nature Medicine, au arătat că acest tratament este sigur și capabil să încetinească progresia bolii, permițând regenerarea țesutului nervos lezat.
Cum funcționează terapia
Terapia experimentală constă într-o perfuzie de celule stem neuronale printr-o puncție lombară direct în lichidul cefalorahidian. ”De aici celulele migrează în zona în care există pagubele cauzate de boală și acționează secretând molecule neuroprotectoare. Prin urmare, funcționează ca un fel de farmacie ambulantă”, a explicat Gianvito Martino, directorul științific al San Raffaele, potrivit Europa Today.
Ce sunt celulele stem neuronale
Sunt celule progenitoare primitive care au capacitatea de a se specializa în toate tipurile de celule nervoase. Studiile anterioare au arătat că aceste celule, odată transplantate, sunt capabile să ajungă la leziuni ale creierului și ale măduvei spinării, deoarece sunt atrase de acele leziuni. Și, odată ajunse, celulele nu se specializează, ci promovează mecanismele de neuroprotecție și reparare prin eliberarea de substanțe imunomodulatoare și pro-regenerative.
”Celulele stem neuronale reprezintă o strategie terapeutică promițătoare pentru o boală complexă și eterogenă precum scleroza multiplă”, au mai precizat cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News