Data actualizării:
Data publicării:

Update. Descoperirea arheologică de la Cluj ar fi un fals istoric

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Root
WhatsApp
Sursă foto: Pexels/ Sanjay Indiresh
Sursă foto: Pexels/ Sanjay Indiresh

Contractul de vânzare-cumpărare, în limba română, vechi de 750 de ani care ar putea atesta existența românilor și a limbii române pe teritoriul românesc încă din secolul 13 și despre care s-a vorbit foarte mult în ultima perioadă drept o mare descoperire ar fi de fapt un fals. 

Un fake istoric potrivit căruia s-ar fi descoperit un document scris în limba română care datează din 1267 a reapărut în spațiul public. Ocazia a fost legată de recentele descoperiri arheologice făcute pe traseului drumului de legătură între DN1 și A3. Arheologii clujeni au găsit în două situri diferite artefacte din epoca fierului și din cea romană. Ce este adevărat și ce nu din această poveste istorică, aflați din reportajul audio.

Totul a pornit de la o postare pe pagina proprie de Facebook a primăriței comunei clujene Tureni, Daniela Mănăilă. Ea a anunțat că arheologii au descoperit vestigii care dovedesc că ”Tureniul a fost locuit de daci, apoi și de romani, iar acest lucru a fost reconfirmat de specialiști”, relatează RFI

Știrea inițială: 

O descoperire arheologică cu potențial imens ar fi avut loc lângă Cluj-Napoca. A fost descoperit un presupus contract de vânzare-cumpărare între doi frați, români. Ideea principală a acestei descoperiri nu este doar faptul că ar fi contestate mai multe teorii privitoare la originile românilor, dar ar fi contestate și teorii ale istoricilor internaționali, mulți dintre aceștia de etnie maghiară.

Timp de sute de ani, originile românilor pe teritoriul actual românesc au fost puse sub semnul întrebării de o parte dintre academicienii de profil de pe scena mondială, dar acum, odată cu dezgroparea contractului în cauză, alături de alte obiecte de mare valoare pentru istorici, mai poate fi completată o piesă din puzzle-ul complex al istoriei României.

Până la momentul actual, Scrisoarea lui Neacșu, de la 1521, atesta prezența românilor pe teritoriul actual al României, iar acum, o descoperire arheologică foarte rară în zilele noastre și-a făcut apariția. Șansele ca documente vechi de sute de ani să fi rezistat timpului sunt foarte mici.

De asemenea, vestea vine din partea Primăriei din Tureni, județul Cluj, nefiind vreo precizare oficială din partea vreunui istoric recunoscut oficial. 

„Descoperire nu de mare valoare, ci de valoare imensă! Până la descărcarea arheologică din prejma Comunei Tureni, de zilele trecute, se știa că cel mai vechi text românesc (română veche și în alfabet chirilic, dar română fără îndoială) autentificat și datat era Scrisoarea lui Neacșu, din 1521. După descărcare, Primăria din Tureni ne vestește „încă ceva" (pe lângă valoroasele descoperiri ale unei lănci dacice, două bordeie romane, fragmente ceramice și o groapă de păstrat alimentele, de asemenea romane) și anume că „s-a descoperit dovada că aici trăiesc români de sute de ani.”, precizează Hari Bucur-Marcu, expert militar.

Contractul în cauză are ca obiect o livadă, iar tranzacția are loc între doi români, ei vorbind aceeași limbă, având aceeași cultură. Un alt aspect important este că la acea vreme limba română ar fi fost folosită mai mult cu scop strategic, autorul anunțului spunând că ar fi comparabilă utilizarea limbii române din Evul Mediu cu limbajul americanilor nativi din Al Doilea Război Mondial în cadrul operațiunilor secrete.

„Arheologii au găsit un contract de vânzare-cumpărare între doi frați pentru o livadă, datat 1267, scris în limba română."Monumentală descoperire! Și ne referim mai ales la faptul că Scrisoarea lui Neacșu nici măcar nu dovedea că la Brașov, în 1521, ar fi trăit români, scrisoarea fiindu-i adresată unui sas care citea românește (româna fiind pe atunci folosită ca cifru pentru mesajele negustorului din Câmpulung, Lupu Neacșu, soluție adoptată în al doilea război mondial de americanii care foloseau limba indienilor Navajo pentru a circula mesaje codate).Pe când contractul cu livada a fost întocmit între frați de aceeași limbă! Care era limbă română scrisă cu mai bine de 750 de ani în urmă, la Tureni. Sau cu doar 2 ani de când se născuse Dante Alighieri, care să dea mult mai târziu formă scrisă limbii italiene literare. Păi”, a completat Hari Bucur-Marcu.

Până la o concluzie oficială din partea unei instituții sau a unei persoane acreditate în domeniu, așa-zisa descoperire rămâne doar o teorie neoficială, dar care beneficiază de un potențial foarte mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel