Scholz se declară convins că România și Bulgaria vor intra ”curând” în Schengen
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Olaf Scholz a declarat miercuri că România și Bulgaria vor intra ”curând” în Schengen, într-un discurs susținut în fața Budestagului.  

Scholz a amintit că Germania a susținut puternic aderarea celor două state la Schengen. Cancelarul nu a dat detalii despre procesul de aderare și pașii următori.

Klaus Iohannis a anunțat luni că va deschide subiectul aderării la Schengen la Consiliul European din 15 decembrie, după ce Austria și Olanda au blocat prin veto aderarea României și Bulgariei.

Scholz a făcut referire și la procesul de extindere a Uniunii Europene către Estul continentului: „Este în interesul nostru german și european ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene”, a spus el parlamentarilor la Berlin.

Cancelarul german a lăudat decizia de a permite Croației să se alăture Spațiului Schengen și a spus că Bulgaria și România ar trebui „să urmeze în curând”.

În același discurs, Scholz a avut un ton dur referitor la manevrele Ungariei din interiorul Consiliului de Miniștri. 

La începutul acestei săptămâni, Budapesta a renunțat la obiecțiile sale față de împrumutul UE în valoare de 18 miliarde de euro acordat Kievului, după deblocarea parțială a sprijinului financiar pentru Ungaria. Blocul comunitar blocase o parte a fondurilor europene destinate Budapestei din cauza îngrijorărilor legate de nerespectarea statului de drept în Ungaria condusă de Viktor Orban.

„Oricine crede că poate submina valorile UE, față de care fiecare stat membru s-a angajat, prin blocarea politicilor sale externe și de securitate, va eșua", a mai declarat el miercuri în fața parlamentului de la Berlin.

„Nimeni nu suferă la fel de mult ca ucrainenii din cauza războiului Rusiei - iar noi suntem alături de ei", a spus el.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, ţară care exercită Preşedinţia G7, a pledat ieri pentru intensificarea eforturilor în sensul reconstrucţiei.

"Susţinerea Ucrainei este un element central al Preşedinţiei germane a Grupului G7. Vom menţine sprijinul cât timp va fi necesar", a declarat Olaf Scholz, potrivit revistei Focus, afirmând că, în opinia sa, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, "este izolat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel