Schimbările politice care l-au dus pe Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Scandaluri politice au dus la schimbări majore pe scena politică și, în cele din urmă, au pus un președinte. 

PNL a ieșit din alianța cu PSD și s-a aliat cu PDL. Crin Antonescu a pierdut și șefia PNL și calitatea de prezidențiabil pentru Klaus Iohannis, unul dintre 'vinovații' ruperii USL. 

Iată schimbările politice ce au avut ca deznodământ câștigarea alegerilor de către Klaus Iohannis: 

1. Ruperea USL, prin retragerea de către PNL a miniştrilor şi secretarilor de stat liberali din guvern. Este prima schimbare politică neașteptată a anului 2014. PNL, ce-l avea atunci în frunte pe Crin Antonescu, a impus mai multe condiții PSD-ului, precum ruperea USD, o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare, între PSD, UNPR și PC. O altă condiție a fost acceptarea pentru funcția de vicepremier a lui Klaus Iohannis. Actualul președinte urma să fie ministru de interne și vicepremier, contrar situației de atunci, când funcția de vicepremier îi revenea ministrului de finanțe. Într-un interviu pentru DC NEWS, Crin Antonescu a spus că l-a avertizat atunci pe Victor Ponta: "Vezi, nu vrei să-l pui pe Iohannis vicepremier. Cine sștie ce altceva va ajunge Iohannis și s-ar putea să te coste și mai mult decât faptul că nu l-ai pus vicepremier". 

2. După ruperea USL, scorul la alegerile europarlamentare a fost un pariu pus de Crin Antonescu: "20% sau plec". A fost miza pusă de fostul președinte al PNL. A obținut 15%. După ce europarlamentarii liberali, până atunci în ALDE, s-au afiliat PPE, Crin Antonescu și-a anunțat demisia din fruntea partidului. De la Sibiu, și-a anunțat demisia și Klaus Iohannis, vicepreședinte al PNL. Marți și-a dat demisia, miercuri și-a anunțat candidatura pentru șefia PNL. În 31 mai, Crin Antonescu a renunțat la interimatul PNL și la candidatura la Președinție. 

3. Klaus Iohannis câștigat șefia PNL cu 90% (1334) din voturi. Ludovic Orban își anunțase candidatura la șefia PNL, dar a renunțat în favoarea lui Klaus Iohannis, care a concurat cu senatorul Ioan Ghișe, ce a obținut doar 144 de voturi.  

4. Klaus Iohannis, prezidențiabil al PNL, în fața lui Crin Antonescu. Miza centrală a constituit-o însă adoptarea unei Rezoluţii prin care primarul Sibiului să devină candidatul PNL la alegerile prezidenţiale. Însă, surpriza a venit de la Crin Antonescu, care, dacă anterior își anunțase retragerea din această cursă, și-a anunțat că va intra în curs pentru Președinție. Liberalii l-au desemnat astăzi pe Klaus Iohannis drept candidat oficial pentru competiţia prezidenţială. Preşedintele PNL l-a învins astăzi în cadrul Delegaţiei Permanente pe Crin Antonescu, cu 111 voturi la 55.

4. Alianța PNL-PDL. În aceeași perioadă tumultoasă pentru PNL, discuții intense erau duse și între partide. Klaus Iohannis chiar a fost criticat pentru că în Congresul PNL a spus că noua formațiune politică formată de PNL și PDL se va numi PNL. Alianța a devenit realitate sub denumirea de ACL pentru alegerile prezidențiale și și-a încetat activitatea în 16 noiembrie. Ceea ce anunțat Klaus Iohannis în Congresul PNL a devenit de asemenea realitate. Noua formațiune formată din PNL-PDL și Forța Civică se numește PNL. 

5. Victor Ponta a fost ales drept prezidențiabil al PSD. Premierul a declara că vrea să rămână premier, însă, în lipsa unui alt candidat, a reprezentat partidul în lupta politică. 

6. Victor Ponta a intrat în cursa pentru Cotroceni pe poziții clar superioare lui Klaus Iohannis. O arătau și sondajele, au arătat-o și primele rezultate din turul I al alegerilor prezidențiale. Victor Ponta a obținut în turul I, 40,44% dintre voturi, pe locul doi fiind Klaus Iohannis, cu 30,37%. Chiar dacă a avut un avans de 10% în fața lui Klaus Iohannis, Victor Ponta a fost înfrânt decisiv în turul al doilea.

Deznodământul: Klaus Iohannis a câștigat cu 54,43% cursa pentru Palatul Cotroceni și este noul președinte al României. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel