Schimbările climatice vor încuraja răspândirea bolilor infecțioase, avertizează Fondul mondial de luptă împotriva SIDA
Schimbările climatice nu afectează doar mediul înconjurător și natura, ci și sănătatea oamenilor.
Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei a avertizat marţi că schimbările climatice "vor ucide în cele din urmă oameni" prin favorizarea propagării bolilor infecţioase, relatează Agerpres și AFP. În 2022, Fondul a asistat la "escaladarea impactului" schimbărilor climatice asupra sănătăţii, a afirmat directorul său executiv, Peter Sand.
În timp ce reapariţia focarelor de malarie a fost determinată până în prezent de frecvenţa tot mai mare şi de devastările cauzate de furtunile tropicale, "odată cu inundaţiile din Pakistan, acestea au căpătat o cu totul altă amploare", a mai spus el.
"Mecanismul prin care schimbările climatice vor ucide în cele din urmă oameni este impactul său asupra bolilor infecţioase", a mai spus Sands, menţionând că anumite zone ale Africii care nu au fost afectate de malarie sunt acum în pericol, pe măsură ce temperaturile cresc şi permit ţânţarilor să prospere, în special la altitudini mai mari. Populaţia acestor regiuni nu va fi imunizată, de aici apărând riscul unei rate mai mari a mortalităţii.
O perspectivă ”alarmantă”
"Este destul de alarmant", a spus Sands în timpul unei întâlniri cu Asociaţia corespondenţilor ONU.
Alte ameninţări includ răspândirea tuberculozei în rândul unui număr tot mai mare de persoane strămutate în întreaga lume. "Tuberculoza este o boală care se dezvoltă atunci când persoane foarte stresate sunt concentrate într-un spaţiu restrâns, cu hrană şi adăpost inadecvate", a explicat el. "Cu cât asistăm mai mult la deplasarea populaţiei din cauza schimbărilor climatice, cu atât mai mult cred că aceasta va avea ca rezultat condiţii care vor face această boală cel puţin mai probabilă", a adăugat el.
Sands a mai spus că insecuritatea alimentară va face oamenii mai vulnerabili la boli.
Întrebat dacă lumea este mai bine pregătită pentru următoarea pandemie decât a fost pentru COVID-19, el a răspuns că da, însă a venit cu o precizare: "Asta nu înseamnă că suntem bine pregătiţi: pur şi simplu nu suntem la fel de nepregătiţi ca înainte", a spus el.
Un potențial caz de Ebola a fost investigat în Marea Britanie
Un posibil caz de Ebola a fost investigat de oficialii sanitari din Marea Britanie. O aripă a Spitalului Colchester din Essex a fost închisă peste noapte, astfel încât personalul să poată face față unei „probleme de control a infecțiilor”. A fost dat de înțeles că pacientul și-a exprimat îngrijorările către medici după ce a dezvoltat simptome virale și și-a dezvăluit istoricul recent de călătorie.
Uganda se află în prezent în mijlocul unui focar de Ebola, care a provocat 141 de cazuri și 55 de decese de la debutul său din 20 septembrie. O sursă a declarat pentru The Sun că centrul de tratament de urgență al spitalului Essex a fost în „carantină” ca urmare a posibilului caz. Oficialii de la Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie au spus că a fost vorba despre o procedură de rutină pentru testarea călătorilor bolnavi care se întorc în țară, pentru o varietate de boli infecțioase.
Pacienții sunt testați pentru o serie de febre hemoragice virale, rezultatele fiind așteptate în zilele următoare.
Dr. Meera Chand, directorul UKHSA pentru infecții clinice și emergente, a declarat că ”persoanele care au călătorit recent și au raportat cazuri de boli sunt evaluate în mod obișnuit de medicii NHS pentru o varietate de boli infecțioase”. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News