Schimbările climatice, confirmate și în România. Daniel Alexandru (ANM): Deja nu mai sunt excepții și episoade trecătoare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Daniel Alexandru, șef laboratorului Agrometeorologie din cadrul ANM, a vorbit despre efectele schimbărilor climatice în țara noastră.

Schimbările climatice produc efecte și în România, nu doar în alte regiuni ale globului, iar acest lucru a fost confirmat, într-un interviu la DC News, de Daniel Alexandru, șef laboratorului Agrometeorologie din cadrul ANM:

„Seceta a devenit un laitmotiv, o frecvență ridicată pentru absolut toate zonele din țară. Nu mai există excepții. Din analiza pe care noi o facem din punct de vedere al acestor parametrii agrometeorologici, începând de la rezerva de umiditate, arșița pe parcursul verii, precipitații înregistrate în anumite intervale specifice pentru agricultură, am observat că decadic, pe fiecare din ultimii 30 de ani, pe câte zece ani, avem 5 până la 6 ani secetoși, secetoși în sensul puternic din punct de vedere al regimului hidric și termic. În șase din zece din ultimii 10 ani și în cinci din zece în ultimii 20 de ani avem avem aceste fenomene de secetă care deja nu mai sunt excepții și episoade trecătoare.

Clima se schimbă, e adevărat. S-a schimbat și pentru România, s-a produs o nedefinire a anotimpurilor așa cum eram obișnuiți și nu mai există aceeași climă din punct de vedere a coordonatelor fiecărui anotimp. Asistăm la evenimente de iarnă veritabilă în luni de primăvară, avem episoade, în vară, de precipitații și scădere bruscă a temperaturilor și iarna cu lipsă de zăpadă, temperaturi maxime de 21-22 grade Celsius în foarte multe zile. Nu s-a întâmplat episodic“, a spus, la DC News, Daniel Alexandru, șef laboratorului Agrometeorologie din cadrul ANM.

CITEȘTE ȘI     -    EXCLUSIV  Paradox cu precipitațiile deficitare într-o zonă a țării: E o regiune cu multă apă / „Acest lucru nu e rău pentru turism, sunt mai multe zile cu soare“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel