Schimbările climatice anterioare nu se compară cu încălzirea globală actuală
Lumea a trecut prin diverse perioade călduroase şi de răcire a climei în ultimii 2.000 de ani, însă niciuna dintre acestea nu a avut o amploare asemănătoare cu încălzirea globală actuală, a confirmat o echipă internaţională de cercetători, care a contrazis astfel un argument des invocat de contestatarii schimbărilor climatice asociate intervenţiei omului, relatează joi DPA.
Contestatarii schimbărilor climatice aduc în discuţie deseori faptul că temperaturile la nivel global au suferit modificări şi în trecut, în lipsa intervenţiei umane, cum ar fi în timpul perioadei numită Mica Glaciaţiune sau în Perioada Caldă Medievală.
În cadrul studiului realizat în Elveţia, climatologul Raphael Neukom de la Universitatea din Berna a analizat, alături de colegi din Europa şi Statele Unite, seturi importante de date la nivel global care au cuprins o perioadă de două milenii şi au fost stabilite pe baza valorilor de temperatură derivate din tiparele de creştere ale arborilor şi recifelor de corali.
În urma studiului, cercetătorii au constatat că nicio altă etapă anterioară de răcire sau de încălzire prin care a trecut Pământul nu a avut efect la nivel global, cu excepţia celei actuale, care a debutat odată cu revoluţia industrială, în secolul al XIX-lea.
Acest rezultat oferă noi dovezi despre natura fără precedent a încălzirii globale antropogene, în contextul ultimilor 2.000 de ani, a notat echipa de cercetători într-un articol publicat miercuri în jurnalul ştiinţific Nature.
Oamenii de ştiinţă au citat ca exemplu Mica Glaciaţiune, care s-a desfăşurat între secolele al XV-lea şi al XIX-lea. În timp ce temperaturile cele mai scăzute din secolul al XV-lea au fost observate în regiunile din centrul şi estul Pacificului, zonele reci s-au deplasat către nord-vestul Europei şi sud-estul Americii de Nord până în secolul al XVII-lea.
Am descoperit în schimb că cea mai călduroasă perioadă din ultimele două milenii au avut loc în secolul XX şi a cuprins peste 98% din suprafaţa globului", au notat ei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News