Schimbări pe piaţa auto. Normele de poluare pentru maşinile noi se vor aplica din 2035
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Maşinile cu motoare termice ar putea fi interzise. România și alte țări din UE cer modificarea limitelor propuse inițial, care ar afectat grav piaţa auto. 

Miniştrii Transporturilor din Cehia, Germania, Italia, Polonia, România, Ungaria şi Slovacia se întâlnesc luni pentru a discuta schimbările propuse la normele de poluare pentru autovehicule, cunoscute sub denumirea Euro 7. “Obiectivul este să facem normele acceptabile pentru industria auto din UE şi clienţii săi”, a scris pe Twitter ministrul Transporturilor din Cehia, Martin Kupka. Industria auto trece prin momente grele în Europa: au loc dezbateri intense privind interzicerea vânzării de mașini noi cu motoare termice din 2035 și noul standard al normleor de poluare Euro 7 provoacă o serie de nemulțumiri în rândul țărilor unde au fabrici marii producători din domeniu.

Noile propuneri UE pentru normele de poluare Euro 7 ne vor face pe toți pietoni. Emisiile de NOx vor fi reduse cu 35% pentru autoturisme și LCV-uri, comparativ cu Euro 6, și cu 56% pentru camioane. Conform normelor Euro 7, maşinile nu pot emite mai mult de 60 miligrame de oxizi de azot, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Normele de poluare noi s-ar aplica din 2035

Unii oficiali UE a declarat pentru Reuters că se aşteaptă ca la reuniunea de luni să fie discutată poziţia statelor membre faţă de o lege a UE care ar pune capăt vânzărilor de noi autoturisme cu motoare pe combustie începând din 2035. Principala politică a blocului comunitar destinată să accelereze tranziţia Europei la vehiculele electrice a fost pusă deja pe pauză după ce Germania şi-a exprimat, în ultimul moment, opoziţia faţă de această iniţiativă.

Ministerul Transporturilor din Germania a cerut săptămâna trecut reasigurări că vor fi permise în continuare vânzările de noi autoturisme cu motoare pe combustie şi după 2035, dacă acestea vor folosi combustibili cu emisii neutre de CO2.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel