Schimbări climatice. Ce este 'normalul perioadei' în România. S-a modificat definitiv
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
ANM, prognoza meteo. Vremea
ANM, prognoza meteo. Vremea
Ce mai înseamnă ”o vreme normală” în România în condițiile schimbărilor climatice evidente a explicat pentru DCNews Daniel Alexandru, șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

Se mai poate spune că România are o climă temperată, așa cum toată lumea știa, având în vedere schimbările climatice care au afectat și Europa, generând fenomene meteorologice nespecifice în anumite anotimpuri? Unul dintre reperele pe care le auzim mereu în prezentarea previziunilor meteo este acea expresie ”normalul perioadei”, dar ce înseamnă aceasta ne explică Daniel Alexandru:

”În România vorbim de climat temperat continental. Încă ne încadrăm, dar din cauza acestor schimbări climatice pe care le trăim, aceste modificări bruște din ultimii 15 ani, care au o frecvență ridicată și o intensitate la fel, putem spune că s-a modificat clima. Nu mai avem ierni normale. (...)”, a spus el.

”Inclusiv organizația Mondială de Metrologie a modificat acel ”normal” la care se face referire atunci când se prezintă vremea la televizor. Perioada la care se raporta, de exemplu ”mânie vor fi temperaturi sub sau față de normal”... normalul era o perioadă cumulată, ca medie, între 1961 și 1990. Din cauza faptului că aceste schimbări climatice au apărut la începutul anilor 1990, 2000, preponderent, s-a constatat și s-a conștientizat că acel normal din 1961-19900 nu mai poate constitui o astfel de normalitate față de această perioadă. Și s-a modificat acest lucru în 2014, perioada de referință fiind acum 1981 - 2010” ne-a dezvăluit Daniel Alexandru.

Citește și: Fenomene meteo extreme. Nouă asigurare în agricultură, dezvăluire din ANM

”Deci, când se face referire că mâine vor fi temperaturi mai ridicate sau mai scăzute perioada de referință este 1981-2010. Era impropriu să te referi la o perioadă care era total diferită de ce avem acum. Automat, tot ceea ce prezentam era diferit” a mai explicat șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. 

VIDEO

Citește și:

ANM, atenționare februarie 2019. Un specialist explică ce se va întâmpla în țară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel