
Insomnia este asociată în mod obișnuit cu stresul, iar 2020 a fost printre cei mai plini ani de stres din memoria recentă, următorii doi nefăcând excepție. Este probabil ca mai mulți oameni să aibă probleme cu somnul decât au fost raportați în timpul pandemiei de COVID-19. Schimbarea orei nu vine ca un ajutor. La acestea se pot adăuga și câteva statistici: 26% mai puțini lucrători din tura a treia (de noapte) decât lucrătorii din primul schimb raportează că dorm suficient, iar adolescenții și bebelușii obțin de obicei mult mai puțin somn decât cele 10 ore recomandate pe noapte, din cauza programelor solicitante de școală, sport și socializare.
Toamna și iarna, mulți oameni petrec de obicei toată ziua în interior, la serviciu sau la școală ori acasă și până la finalul zilei de muncă sau școală este deja întuneric. Aceasta înseamnă că primim mai puțină expunere la soare, ceea ce reduce cantitatea de vitamina D pe care corpul nostru o produce, scrie utswmed.com. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt legate de starea de spirit scăzută și depresie, precum și de oboseală, dureri musculare și oase slăbite, fondul fiind propice instalării unor afecțiuni sistemice sau autoimune.
Incidența bolilor mintale crește în această perioadă
Întreruperea somnului poate determina, de asemenea, un risc crescut de boli mintale. În toamnă, pierderea unei ore de lumină spre seară ne poate afecta semnificativ starea de spirit și poate semnala începutul tulburării afective sezoniere, un tip de depresie care este asociată cu lipsa luminii solare.
Lipsa luminii solare suprimă producția a doi hormoni importanți: melatonina care induce somnul și serotonina „substanța fericirii”, care joacă un rol cheie în echilibrul dispoziției generale. Cu alte cuvinte, este mai probabil să fim morocănoși și obosiți, dar incapabili să adormim în zilele următoare, după schimbarea orei. Un studiu a arătat că spitalele au raportat că au tratat cu 11% mai multe simptome depresive imediat după schimbarea orei de toamnă. Schimbarea orei din primăvară nu a dus la un rezultat similar, susținând ideea că lumina soarelui face bine minții și trupurilor noastre.
Un alt risc care poată părea neobișnuit este cel de accidente auto. Accidentele de trafic mortale devin, de asemenea, un pericol mai mare după schimbarea orei. Un studiu recent a arătat că accidentele mortale cresc cu 6% și sunt mai frecvente dimineața imediat după schimbarea orei. Desigur, schimbarea propriu-zisă a orei este foarte puțin probabil să provoace probleme. Cu toate acestea, în timp, trebuie să fim atenți la modul în care somnul, sau lipsa acestuia, ne afectează sănătatea generală. Deși nu ne putem reseta manual ceasul intern, o atenție sporită pentru sănătatea ne poate scăpa de efectele neplăcute ale perioadei.
Se schimbă ora! Ora de iarnă 2022. Dormim cu o oră în plus
Revenirea la ora de iarnă se va face pe 30 octombrie, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. În fiecare an, această modificare a orei se face în ultimul weekend din octombrie, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Pentru a-și aminti în ce direcție să își regleze ceasurile, oamenii folosesc adesea expresia „primăvară înainte, toamnă înapoi”.
Specialiștii consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării orei până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar. Tot aceștia mai spun că trecerea la ora de iarnă poate avea efecte negative asupra sănătății organismului. Se pare că persoanele în vârstă și copiii sunt cele două categorii afectate. Citește mai multe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Ce să faci dacă nu reușești să slăbești. 9 sfaturi direct de la nutriționist: "Rămâi la 2 kg pierdute pe lună"
- Ciolacu, anunțul zilei despre creșterea pensiilor
- Horoscop 25 septembrie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care "se vinde", astăzi. Alta încasează bani grămadă
- Azur a cântat din nou pentru brăileni, după 10 ani. Nelu Vlad a lansat, în premieră, piesa "Podul lui Tudose", dedicată Podului de peste Dunăre
- Mircea Badea, despre speța Dumitru Buzatu, ”ultimul din garda lui Dragnea”: Nu a fost flagrant și vă spun și de ce
- Un preot a sedat și agresat sexual mai multe femei, totul în timp ce filma
- Bogdan Chirieac, după ce Emil Savin a spus că nu el l-a denunțat la DNA pe Buzatu: Altă șansă nu mai are
- ”Nu Bulgaria şi România sunt problema în ceea ce priveşte migraţia”. Europarlamentar bulgar, despre jocul pe care-l fac Austria și Olanda
- Mic dejun: Ouă turcești. Rețeta ușoară
- S-au scumpit din nou benzina și motorina. Prețul la pompă, astăzi, 25 septembrie 2023