Schimbarea numelui după căsătorie. Atenție! Primești amendă dacă nu faci modificarea în 15 zile
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
buletin
buletin
Dacă vrei să schimbi numele după căsătorie, cererea se adresează primarului localităţii de domiciliu a solicitantului. Pentru cetăţenii români domiciliaţi în străinătate, cererea se depune la primăria ultimului domiciliu avut în România.

Cererea de schimbare a numelui poate fi depusă personal, prin împuternicit cu procură specială sau împuternicire avocaţială şi va cuprinde următoarele documente:


- Monitorul Oficial în care s-a făcut cunoscută solicitarea de schimbare a numelui (cererea tip pentru publicare este avizată de primăria de domiciliu);


- certificatele de stare civilă originale și copii xerox (naştere, căsătorie, copii minori, după caz);


- cazier fiscal, emis de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti; cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor prezenta în locul cazierului fiscal o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au datorii faţă de statul roman şi nu sunt înregistraţi în cazierul fiscal;
- cazier judiciar, emis de biroul de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu;


- sentinţa de divorţ, în copie legalizată, definitivă şi irevocabilă, în cazul în care se solicită schimbarea numelui după divorţ;


- consimţământul celuilalt soţ/părinte dacă se schimbă numele de familie comun purtat în timpul căsătoriei, respectiv al copilului minor, autentificat la un notar public;


- orice alte acte pe care solicitantul le consideră necesare pentru motivarea cererii sale.

Atenţie! Împuternicirea avocaţială este valabilă doar pentru înscrierea menţiunii corespunzătoare pe actul de stare civilă; în vederea emiterii noului certificat, urmare modificării intervenite în statutul civil, este necesar să se prezinte o procură specială.

Vechile certificate de stare civilă se vor preda în vederea anulării.

Este important să ştii că nu trebuie să depăşesti termenul de 15 zile pentru a solicita un nou act de identitate. Altfel, esti pasibil de o amendă cuprinsă în acest moment între 40 şi 80 lei.

VEZI ȘI: Vrei să te căsătorești în perioada imediat următoare? Mare atenție să nu pățești ca Radu, un tânăr din Iași, și să fie nevoie să schimbi data!

VEZI ȘI: Astrolog DC News: Zilele în care ar trebui să NU te căsătorești în 2021

VEZI ȘI: Plânsete și bocete la nunțile din 2021! Vrei căsătorie cu alai? Vaccinează-te! Dacă nu îți permite religia, testează-te!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel