Data publicării:

Schimbarea lui Boc, un lider pentru USP sau regionalizare fără UDMR. Scenarii după demiterea lui Mircea Geoană

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
geoana-telefon
geoana-telefon

Excluderea lui Geoană din PSD a dat naștere la mai multe scenarii, dezbătute de toate partidele. Cine va fi președintele Senatului, ce șanse sunt ca legile regionalizării să treacă de Camera Superioară, cum va juca Puterea cărțile oferite de acutizarea tensiunilor din Opoziție, sunt doar câteva dintre întrebările ridicate de noua situație de pe scena politică. Iată cinci dintre scenariile vehiculate în aceste zile:

  1. Mircea Geoană va rămâne președintele Senatului.Pentru asta are nevoie de sprijinul unui grup parlamentar, care să-l propună,  apoi de un vot al plenului. Doar grupul UNPR ar putea, teoretic, să-i ofere susținerea, apoi să negocieze cu arcul Puterii pentru a obține majoritatea. Este exclus ca PDL să poată justifica în fața propriului electorat, și mai ales a activului de partid, un acord direct cu Geoană. Nici nu are motive să o facă. UNPR, însă, ar putea folosi ca argument experiența lui Geoană la șefia Camerei și apartenența la aceeași ideologie, de stânga. Ulterior, ar folosi electoral sloganul că deține a doua poziție în stat. Manevra este periculoasă și pentru că ar împinge UDMR înspre Opoziție, odată ce ungurii și-au desemnat propriul candidat la șefia Senatului. Evident, un acord s-ar putea obține, pe baza unor concesii făcute UDMR, dar, repetăm, tot acest efort nu este justificat de ceea ce ar putea oferi Geoană părților implicate.
  2. Un udemerist, cel mai probabil Gyorgy Frunda, îi va lua locul lui Geoană. USL va prefera un fost partener de guvernare unui pedelist, în ideea unor colaborări viitoare și a blocării proiectului de regionalizare ( chiar dacă ungurii au alte obiecții, interesul blocării e comun). Acordul cu UDMR pentru Frunda va permite PDL să încerce recuperarea electoratului din Ardeal, pe motiv că și USL colaborează cu UDMR, nu doar Boc.
  3. Mircea Geoană  va pleca împreună cu un grup important de pesediști, cu care va începe o nouă construcție politică. Din sursele DeCe News, numărul celor dispuși să părăsească PSD împreună cu Geoană este infim, ca să nu spunem că este zero (ca să-l cităm pe președintele Senatului). Cei care au avut conflicte cu actuala conducere a partidului au părăsit deja formațiunea, iar ceilalți nu au motive să o facă. UNPR a depus deja un mare efort organizatoric, iar dublarea acestuia nu are sens, pentru că vizează același electorat. Mai degrabă, Geoană  ar putea să conducă USP, mișcarea civică de stânga susținută de uneperiști. Astfel, ar transfera UNPR ceva din cota sa de notorietate și ar rămâne teoretic în afara partidului, pentru a candida ca independent împotriva lui Oprescu, cu ajutorul lui Vanghelie și al lui Piedone (după cum sugerează fostul șef al campaniei prezidențiale, Cozmin Gușă).
  4. Traian Băsescu dorește înlocuirea guvernului Boc cu un guvern de uniune națională, pe motiv de criză. De fapt, se caută un independent care să preia răspunderea unor măsuri și mai dure de austeritate, în vreme ce PDL se va pregăti de alegeri. Mircea Geoană a început să fie plasat destul de recent în galeria ”independenților”. Teoretic, președintele s-ar putea justifica spunând că Geoană are relații externe și că trebuie reprezentate toate curentele politice într-un astfel de guvern de interes național. Faptul că UNPR este deja plasat la stânga, nu mai contează. Când au ținut seama sloganele de realitate? Acest scenariu are o mare problemă: PDL nu dorește să cedeze puterea, chiar sub amenințarea că va păți la fel ca PNȚCD. Eventual, o astfel de măsură ar putea fi acceptată cu două-trei luni înainte de alegeri, când nu ar mai convinge pe nimeni.
  5. Trecerea legilor regionalizării prin Parlament nu ar mai depinde de UDMR, dacă Mircea Geoană reușește să aducă la UNPR un număr suficient de parlamentari PSD, susțin unii analiști. Cum spuneam, excluderea lui Geoană ar putea oferi pretext pentru demisie unor pesediști, care ar avea o justificare (nu am cedat din cauza șantajului sau pentru ciolan, ci pentru că s-a făcut o nedreptate). Numărul lor este însă prea mic ca să încline balanța în Parlament. În cazul cu totul și cu totul ipotetic în care s-ar desprinde mai mulți parlamentari PSD/USL, UDMR ar putea, la rândul său, să întoarcă armele, declanșând anticipate/suspendarea președintelui, înainte să fie exclusă din jocurile Puterii.
Citește și:Ce spune excluderea lui Geoană despre Vanghelie. O filială locală s-a dezis de fostul șef de la București

Consiliul de Integritate a votat excluderea lui Geoană din PSD

Geoană: Dacă nu eram eu, Regele Mihai nu venea în Parlament. Am votat peste 90% după indicațiile partidului

Vanghelie, despre cazul Geoană: „Este o execuţie stalinistă“

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel