Schimbare privind antibioticele. Prof. Dr. Cătălina Poiană, semnal de alarmă: Riscurile pentru pacienți / video
Prof. Dr. Cătălina Poiană, Președinte Colegiul Medicilor din București, Medic Primar Endocrinolog, a participat la conferința cu titlul „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” organizată de DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie.
Prof. Dr. Cătălina Poiană a vorbit despre cum face Colegiul Medicilor din Municipiul București educația medicilor în ceea ce privește combaterea rezistenței la antimicrobiene.
„Cum acționează cea mai importantă organizație profesională din țară pentru a educa, în primul rând, medicii, pentru a dirija, pentru a impune dacă vor fi elaborate ghiduri. Cum transmite către comunitatea medicală aceste informații, cum face educația medicilor?", a întrebat Val Vâlcu.
„Cele două probleme identificate de toți antevorbitorii sunt legate, pe de o parte, de neînțelegerea completă, în rândul populației, a riscului utilizării antibioticelor și antimicrobienelor fără indicație și a doua este educarea profesioniștilor din sănătate.
Cred că în conștientizarea populației, în ajutorul pe care trebuie să-l dăm populației pentru a înțelege corect riscul utilizării antimicrobienelor fără indicație o constituie un element important includerea în aceste discuții și a asociațiilor de pacienți.
Cred că dacă asociațiile de pacienți vor fi mai activ implicate în abordarea acestor probleme legate de educație, legate de conștientizare în ceea ce privește riscul utilizării medicamentelor o să fie un punct câștigat și știți foarte bine că la Colegiul Medicilor din Municipiul București am avut în repetate rânduri întâlniri cu reprezentanții asociațiilor de pacienți care ne-au fost de un real folos atunci când am vrut să implementăm asemenea probleme.", a spus a spus Prof. Dr. Cătălina Poiană.
La Colegiul Medicilor din Municipiul București educația medicală continuă este o prioritate
„Cea de-a doua situație la care cu toții ne referim legat de combaterea rezistenței la antimicrobiene este o mai bună conștientizare și educare a profesioniștilor din sănătate în acest sens. Cred că la nivelul Colegiul Medicilor din Municipiul București întotdeauna educația medicală continuă și informațiile cele mai noi aduse profesioniștilor din sănătate au constituit o prioritate. Exemplu îl constituie toate conferințele pe care le organizăm anual la Colegiului Medicilor din Municipiul București și la care acest subiect, cu ajutorul colegilor de la infecțioase, a fost în permanență abordat.
Ne propunem ca și la conferința, pe care deja am anunțat-o pentru februarie viitor, Colegiului Medicilor din Municipiul București să abordăm, în cadrul unui simpozion controlat, această problematică tocmai datorită faptului că practic la toate palierele trebuie făcută această conștientizare că utilizarea antibioticului trebuie făcută atunci când are o indicație și că nu toate bolile se pot rezolva cu antibiotice, cu antimicrobiene.", a spus Prof. Dr. Cătălina Poiană.
Problematică complexă și îngrijorătoare
„S-a dat vreun avertisment, vreo sancțiune, pentru recomandarea incorectă a unor antibiotice?", a întrebat Val Vâlcu.
„Practic, activitatea Comisiei de Disciplină este complet independentă de către colegiul teritorial pe lângă care funcționează. Pentru ca să se poată iniția o investigație legată de ceva care nu este în regulă în legătură cu un act medical, trebuie să existe o sesizare în acest sens.
Într-adevăr nu au fost sesizări de la pacienți sau aparținătorii pacienților legate de utilizarea abuzivă a antimicrobienelor, dar cred că este sugestie bună ca la un moment dat să existe o autosesizare în așa fel încât, și pe această linie, să se poată aborda această problematică care într-adevăr este complexă și îngrijorătoare.", a spus Prof. Dr. Cătălina Poiană la conferința cu titlul „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică” organizată de DC Media Group în parteneriat cu Societatea Română de Rinologie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News