Data actualizării:
Data publicării:

Schimbare pregătită pentru Casa Regală: nu va fi un concurent pentru Parlament-Președinție-Guvern

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
casa regala
casa regala

  Profesorul Alexandru Muraru, de la Universitatea din Iași, lansează public discuția despre o problemă nerezolvată a României moderne: statutul Casei Regale. Astăzi, Casa Regală nu are personalitate juridică proprie, este o instituție informală, deși puterea sa de lobby și persuasiune, simbolul, prestigiul și valorile sale o înscriu între primele reprezentări ale statalității românești contemporane, scrie Muraru în numărul din aprilie al revistei Sinteza. Revista, fondată de Vasile Dâncu, publică un sondaj IRES care arată că 61% dintre români au multă și foarte multă încredere în Casa Regală. Consolidarea realției între Casa Regală și societatea românească este susținută de 77% dintre respondenții sondajului amintit. Mihai I este asociat în cea mai mare măsură cu titlul Regele României. În luna mai 2016, se aniversează 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României.

Alexandru Muraru susține că a venit timpul ca elita politică și demnitarii României să ia o decizie majoră.


"România are nevoie de o casă regală instituționalizată, un organism suplu cu rol de reprezentare și diplomație publică, cu o lege specială care să alunge ambiguitățile și neajunsurile, care să-i consfințească statutul, obiectivele și care să afirme definitiv dorința sistemului politic pentru a repune pe orbita sa o instituție care a fondat România, simbolizând independența și suveranitatea, tradițiile și unitatea tuturor românilor. (...) Casa Regală, ca instituție, nu va fi o organizație politică, nu va fi un concurent pentru triunghiul Parlament-Președinție-Guvern, pentru politicieni sau partide. Ea va continua să-și afirme vocația și menirea identitară și istorică, să fie, așa cum este de 150 de ani, complementară instituțiilor fundamentale ale statului, să medieze între forțele sociale, contribuind major la reclădirea onoarei, încrederii și demnității publice în mecanismele democratice de reprezentare și guvernare", scrie Muraru în articolul "Casa Regală a României, în drum spre instituționalizare".


Modelul propus, legea din Muntenegru
"Legea privind Statutul Descendenților Dinastiei de Petrovic-Njegos, adoptată de Parlament în 2011 instituționalizează de fapt Casa Regală a Muntenegrului și reglementează statutul Dinastiei în fosta republică iugoslavă. Actul normativ creează mecanismele și instrumentele statale pentru reprezentarea Muntenegrului prin acțiuni protocolare și non-politice. În îndeplinirea angajamentelor, statutul membrilor casei regale este echivalent cu cel al înalților demnitari muntenegreni. Inclusiv în ceea ce privește remunerația șefului casei regale, acesta primește o indemnizație echivalentă cu cea a Președintelui în funcție, ceea ce formalizează un grad reprezentare asemănător șefului statului. În cazul vizitelor oficiale și a angajamentelor publice, membrii familiei regale beneficiază de întregul protocol destinat înalților demnitari ai statului", scrie Alexandru Muraru.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel