Urmărește emisiunea live
Schimb masiv prizonieri. Primire triumfală la Kiev
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
În noaptea de miercuri spre joi, sute de ucraineni s-au adunat la aeroportul din Kiev pentru a primi, militari şi civili eliberaţi din captivitate într-un schimb masiv de prizonieri cu rebelii proruşi. 

”Glorie Ucrainei! Slava eroilor!” au strigat cei care i-au așteptat pe aeroport pe pe prizonieri.

”Dragi prieteni, pentru voi este o zi foarte importantă”, a declarat în limba ucraineană ambasadoarea Franţei, Isabelle Dumont, care l-a însoţit pe preşedintele Petro Poroşenko în estul separatist al ţării, pentru a se întâlni cu aceşti bărbaţi şi femei imediat după eliberarea lor miercuri.

Schimb de 300 de prizonieri

Autorităţile ucrainene şi separatiştii proruşi care controlează o parte din estul ţării au făcut un schimb de peste 300 de prizonieri miercuri, într-una dintre cele mai importante operaţiuni de acest fel în aproape patru ani de război.

Rezultatul unor negocieri dificile la care a participat preşedintele rus Vladimir Putin mai multe săptămâni, această operaţiune a implicat 73 de prizonieri deţinuţi în cele două "republici" autoproclamate de rebeli şi 233 deţinuţi de autorităţile de la Kiev, aminteşte France Presse.

[citeste si]

Acesta este primul schimb de prizonieri în ultimele 15 luni între beligeranţi şi al doilea cel mai important de la izbucnirea conflictului în 2014. El a avut loc pe linia frontului, în apropierea localităţii Gorlivka, la circa 40 km nord-est de capitala separatistă Doneţk, şi a durat mai multe ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel