Schimb de soldaţi morţi: Eroii de la Azovstal se întorc în Ucraina
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ
Fotografie cu rol ilustrativ
Ucraina şi Rusia au făcut un schimb de soldaţi morţi, pe linia frontului, iar între militarii predaţi de Rusia se numără şi eroii de la Azolvstal, potrivit Reuters.

Ucraina şi Rusia au predat fiecare trupurile a 50 dintre soldaţii lor decedaţi. A fost vorba de un schimb de soldaţi decedaţi, care a inclus 37 de eroi ucraineni ucişi la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, a declarat miercuri Ministerul ucrainean pentru reintegrare.

Într-o declaraţie publicată pe site-ul său, ministerul a precizat că schimbul a avut loc pe linia frontului în regiunea Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei.

Acesta a precizat că astfel de schimburi de soldaţi morţi vor continua, notează Mediafax.

Lavrov spune că exportul cerealelor e blocat de Ucraina, care își ține porturile minate. Rusia a ocupat aproape tot litoralul ucrainean

Serghei Lavrov, ministrul Afacerilor Externe din Federația Rusă, dă vina pe Ucraina pentru exportul cerealelor.

Ministrul de externe al Rusiei a declarat că Ucrainei revine sarcina să rezolve problema reluării transporturilor de cereale prin deminarea porturilor.

Adresându-se reporterilor la Ankara, în urma discuțiilor cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu, Lavrov a susținut că nu este necesară nicio acțiune din partea Rusiei, deoarece aceasta și-a asumat deja angajamentele necesare.

„Declarăm zilnic că suntem gata să garantăm siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene și se îndreaptă către golful [Bosfor], suntem gata să facem asta în cooperare cu colegii noștri turci”, a spus el.

„Pentru a rezolva problema, singurul lucru necesar este ca ucrainenii să lase navele să iasă din porturile lor, fie prin deminarea acestora, fie prin delimitarea coridoarelor sigure, nu mai este nevoie de nimic”, a spus ministrul rus al Afacerilor Externe.

Lavrov a susținut că principala problemă a fost că Zelenski „refuzase categoric” să rezolve problema porturilor minate și a spus că apreciază eforturile Turciei de a căuta modalități de a rezolva situația, conform AlJazeera.

Amintim că Federația Rusă a ocupat aproape întreg litoralul Mării Negre care aparținea Ucrainei, începând din zona Donbas și Mariupol și până la Herson.

Kuleba: Ucraina nu acceptă alternative la aderarea la UE şi refuză un armistiţiu ce ar îngheţa conflictul

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat miercuri că ţara sa nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE, referindu-se la propunerile de creare a unei noi organizaţii care să includă şi Ucraina, relatează agenţia EFE. 

Nu vom accepta substitute sau alternative la statutul de candidat, oricare ar fi ele, a spus Kuleba la o întâlnire cu presa desfăşurată la Kiev. După ce a susţinut că Ucraina îndeplineşte criteriile de aderare la UE şi că are nevoie să primească statutul de ţară candidată, ministrul ucrainean a menţionat că de mult timp jucăm acest joc şi ştim cum funcţionează el, făcând aluzie la declaraţiile unor lideri europeni despre o aderare a Ucrainei la UE într-un viitor nedefinit.

La rândul său, preşedintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, a spus într-un discurs în faţa Parlamentului European că amânarea sau respingerea acordării statutului de ţară candidată pentru Ucraina la summitul UE din 23-24 iunie i-ar transmite preşedintelui rus Vladimir Putin mesajul că poate merge mai departe fără niciun fel de pedeapsă pentru agresiunea împotriva Ucrainei.

Pe de altă parte, ministrul Kuleba a respins posibilitatea unui armistiţiu cu Rusia care să presupună încetarea ostilităţilor în punctul actual. Ucraina nu are nevoie de un al treilea acord Minsk, a adăugat el cu referire la acordurile din 2015 pentru soluţionarea conflictului din Donbas, şi nici de noi linii de demarcaţie care să îngheţe din nou situaţia ani la rând şi să prelungească durerea şi suferinţa.

Prin urmare, Kuleba le-a cerut aliaţilor Kievului să respecte această poziţie şi să trimită Ucrainei mai multe arme, inclusiv artilerie grea şi sisteme de rachete, de care armata ucraineană are nevoie pentru a lansa o contraofensivă pe scară extinsă pentru a expulza Rusia de pe teritoriul ucrainean.

De asemenea, ministrul ucrainean a anunţat miercuri că a trimis Uniunii Europene o propunere pentru un al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, apreciind că acesta este necesar pentru a spori presiunea asupra Moscovei. Kievul cere astfel noi sancţiuni împotriva sectoarelor energetic, financiar şi comercial, precum şi noi măsuri punitive împotriva oligarhilor, funcţionarilor de rang înalt şi responsabililor companiilor de stat ruse, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel