Schi la munte. Cum să te ferești de accidentări. Medic ortoped: Plăcut, dar riscant. Cei avansați lasă garda jos
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Schi la munte. Cum să te ferești de accidentări. Medic ortoped: Plăcut, dar riscant. Cei avansați lasă garda jos / Foto Cheap Snow Gear Ltd
Schi la munte. Cum să te ferești de accidentări. Medic ortoped: Plăcut, dar riscant. Cei avansați lasă garda jos / Foto Cheap Snow Gear Ltd
Turiștii are trebui să fie atenți atunci când merg la munte pentru a schia.

În sezonul de schi sunt nelipsite și accidentările. Pentru a le evita este foarte important să fii echipat corespunzător, dar și să ai un instructor priceput, în cazul în care nu ai mai schiat până acum. Totuși, medicii ortopezi atrag atenţia că astfel de incidente sunt mai des întâlnite în rândul celor cu experienţă, care se relaxează şi nu mai sunt atenţi. Dr. Mihai Râşcu susține că cele mai frecvente accidente sunt la nivelul genunchiului.

"Un sport plăcut, dar riscant"

″Schiatul este un sport foarte plăcut, dar destul de riscant. Pot apărea o mulțime de leziuni, începând de la nivelul capului până la vârful degetelor. În general accidentările mai grave apar la cei avansați, pentru că crezând că sunt pricepuți lasă garda jos și ajung la lucruri neplăcute. (...) Cele mai frecvente accidente sunt la nivelul genunchiului: leziunea de ligament încrucișat anterior sau cea de ruptură de menisc. Este dureros pe moment, dar apoi nu mai doare. Dar rămâne umflat, este plin de sânge pentru că se rupe inclusiv artera care vascularizează acest ligament.

În cazul meniscului apare o senzaţie de pocnet în genunchi, cu o durere intensă care ulterior se ameliorează încet încet. Ruperea unuia dintre ei creează o instabilitate care duce în timp la stricarea cartilajului şi ajungem la o artroză, la o stricare completă a genunchiului şi la nevoia de a pune proteză de genunchi. Conform studiilor, la 10 ani de zile de la o leziune de ligament încrucişat anterior sau o leziune de menisc s-au observat leziuni serioase de cartilaj.

Recomandarea mea este ca atunci când există o leziune de ligament încrucişat anterior sau o leziune de menisc este important să facem această intervenţie chiar dacă nu facem sport de performanţă, chiar dacă suntem sedentari, pentru că există mişcări la nivelul genunchiului pe care poate nu le resimţim, dar în timp duc la stricarea genunchiului şi apoi trebuie să intervenim cu acea operaţie de protezare a genunchiului.″⁣, a declarat dr. Mihai Râşcu, medic primar ortopedie traumatologie, la Pro TV.

foto: https://www.cheapsnowgear.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel