Schengen. Mureşan: Vom fi foarte fermi în a spune că nu acceptăm ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice din Austria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liliana Zamarcaru
WhatsApp
Siegfried Mureșan, ironic la adresa cancelarului austriac, după ce le-a urat tuturor creștinilor un Crăciun fericit: Îi poate spune cineva că nu toți ortodocșii sărbătorim acum?
Siegfried Mureșan, ironic la adresa cancelarului austriac, după ce le-a urat tuturor creștinilor un Crăciun fericit: Îi poate spune cineva că nu toți ortodocșii sărbătorim acum?
Eurodeputaţii români din grupul Partidului Popular European (PPE) vor sprijini toate soluţiile europene la criza migraţiei care ajută Austria, dar vor fi foarte fermi în a spune că nu acceptă ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan, vicepreşedintele acestui grup politic.

Siegfried Mureşan se află printre eurodeputaţii români care participă, de miercuri până vineri, la o reuniune a PPE la nivel înalt de la Viena, prezidată de liderul grupului, Manfred Weber, şi la care participă cancelarul austriac Karl Nehammer, precum şi omologii săi din Slovacia şi Croaţia, Andrej Plenkovic şi Eduard Heger.

'Este o reuniune a grupului PPE la Viena. Este public faptul că avem această reuniune stabilită de multe luni de zile. Inevitabil subiectul Schengen va fi pe agendă şi îl vom aduce chiar noi, delegaţia română, pe agendă de la începutul şedinţei. Vor exista discuţii cu ministrul afacerilor europene, ministrul de externe şi inclusiv cu şeful guvernului, cu cancelarul. Ce le vom spune? Le vom repeta faptul că România îndeplineşte toate condiţiile de aderare, că aderarea noastră este în interesul întregii UE, le vom asculta de asemenea doleanţele şi argumentele pe care eventual le au şi care să-i ducă la anumite reţineri', a declarat, telefonic, eurodeputatul român.

El susţine că România nu are nicio legătură cu problema legată de migraţie ridicată de Austria.

'Tocmai de aceea vom sprijini toate soluţiile europene la criza migraţiei, toate soluţiile care ajută Austria, dar vom fi foarte clari, foarte fermi, în a spune că nu acceptăm ca România să devină victimă colaterală a problemelor politice interne din Austria. Colegii din PPE au fost uniţi alături de noi în ultimele săptămâni şi sunt convins că PPE va fi unit de partea României şi împreună vom încerca să convingem şi acest ultim stat să susţină aderarea noastră la spaţiul Schengen', a mai afirmat el.

Siegfried Mureşan a mai afirmat că faptul că România a reuşit să convingă 'atâtea state membre în ultimele luni' îi dă speranţe că va reuşi să facă acest lucru şi cu Austria 'folosind toate canalele pe care le avem, toate mijloacele politice, diplomatice, în aceste zile'. El a mai afirmat că decizia României de a insista ca subiectul să fie pe ordinea de zi a Consiliului miniştrilor de interne de joi a fost cea corectă.

'Fiindcă 26 de state membre ne susţin, trebuie să lucrăm împreună cu acest ultim al 27-lea stat membru pentru a găsi o soluţie. Decizia ca subiectul să fie pe ordinea de zi este corectă şi obiectul nostru este ca mâine să avem un vot pozitiv, să avem drept concluzie a Consiliului aderarea României la spaţiul Schengen la o dată cât mai apropiată', a subliniat el. Pe ordinea de zi definitivă a Consiliului JAI de joi figurează 'implementarea deplină a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România', iar premierul român Nicolae Ciucă a anunţat miercuri că aderarea României va fi supusă la vot în Consiliul JAI, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel