Scenariul unui Război Rece. Mircea Geoană: Nu ne-am dorit să ajungem aici. Niciodată istoria nu se repetă în mod identic / video
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Foto: Facebook Mircea Geoana
Foto: Facebook Mircea Geoana
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat că asistăm la o încercare a Federației Ruse de a schimba regula jocului în mod brutal.

Se poate vorbi de un nou Război Rece în Europa, indiferent dacă Rusia va ataca sau nu Ucraina?

"Putem spune, fără a face paralele istorice, că suntem în acest moment datorită și din cauza Federației Ruse la cel mai scăzut nivel al relației Occidentului cu Federația Rusă din ultimii 30 de ani. Nu ne-am dorit să ajungem aici. Suntem în continuare doritori să aducem relația dintr-un punct de minim practic istoric, de după 1989, la un nivel de amiciție, la un nivel de predictibilitate și de dialog care sunt preferabile a ceea ce Federația Rusă își propune. Niciodată istoria nu se repetă în mod identic", a declarat Mircea Geoană pentru DC News.

"Dacă Federația Rusă crede că își poate face sferă de influență amenințând cu invazia militară vor obține exact opusul"

"Dacă Războiul Rece a constat într-o luptă pentru supremație globală între două blocuri și între două super-puteri relativ echivalente ca forță și ca putere militară și economică, în clipa de față, dacă ne uităm la cifre, NATO astăzi reprezintă un miliard de oameni, reprezintă mai mult de 50% din produsul global brut, reprezintă, din punct de vedere militar, și bugete de apărare peste 50% din cele de la nivel global; Federația Rusă rămâne un jucător redutabil, dar din punct de vedere al dezechilibrului de putere, de forță, tehnologic, militar, politic, economic, nu putem spune că asistăm în acest moment la recrearea condițiilor pentru Războiul Rece, ci mai degrabă la o încercare a Federației Ruse de a schimba regula jocului în mod brutal. Dacă Federația Rusă crede că își poate face sferă de influență amenințând, cu invazia militară, vecinii săi, suntem convinși că vor obține exact opusul", a mai spus secretarul general adjunct al NATO. 

"Suntem în continuare doritori de dialog și de diplomație"

"Au vrut un NATO slab, avem astăzi un NATO puternic. Vor ca Ucraina să fie într-o logică de armonie cu Federația Rusă, și-au transformat poporul ucrainean într-un adversar. Credem că această cale este contra-productivă, facem tot ce depinde de noi să îi convingem pe cei din Moscova și cei de la conducerea din Kremlin că reintrarea într-o logică de confruntare între Federația Rusă și vecinii săi sau între Federația Rusă și noi, cea mai puternică alianță din istoria umanității, este o propunere care nu face sens. Suntem în continuare doritori de dialog și de diplomație și de predictibilitate la nivel European", a mai explicat Mircea Geoană pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel