Scenariul ”Nu luăm prizonieri”: Echipa câștigătoare exclude oponenții din PNL
Data publicării:
Autor: Ion Voicu
WhatsApp
Foto Facebook
Foto Facebook
În PNL circulă scenariul ”Nu luăm prizonieri”, după 25 septembrie.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, unii dintre consilierii premierului au sugerat opoziției că Echipa câștigătoare va exclude rapid membrii mai importanți din tabăra celor care s-au opus alegerii lui Florin Cîțu ca președinte. De exemplu, așa cum s-a procedat la înlocuirea lui Alexandru Nazare din guvern, fiindcă nu s-a implicat în susținerea publică a candidaturii lui Cîțu, așa va fi exclus acesta, în prima ședință a BPN în noua formulă. 

Nu se știe dacă este doar o manevră electorală, menită a-i descuraja pe susținătorii lui Ludovic Orban, sau dacă premierul chiar ia în calcul să treacă la excluderi, după alegerea sa în fruntea partidului.

Scenariul vehiculat în acest sens pleacă de la faptul că disputa internă a dăunat imaginii PNL și a generat o scădere în sondaje, punând în pericol guvernarea și vulnerabilizând partidul în raport cu aliații din USR și UDMR. Ca urmare, ar fi vizați cei care au exprimat critici și nu și-au făcut la timp mea culpa, când s-a văzut că Florin Cîțu beneficiază de sprijinul majorității liderilor de filiale.

Această strategie ar putea duce, pe termen scurt, la  blocarea lui Orban, care în prezent se străduie să obțină voturi pentru Moțiunea sa. Dacă nu reușește să găseasccă 10 organizații județene care să-i ofere susținere, nu poate candida în 25 septembrie la Congres pentru funcția de președinte. Președinții unor organizații județene care nu se simt la fel de puternici ca Ilie Bolojan nu vor risca să-i dea votul lui Orban, știind că ar putea fi excluși din partid fie ei, fie oamenii lor de la Centru (miniștri, secretari de stat etc). Chiar dacă obține, la limită, doar cele 10 voturi strict necesare, Orban pleacă în cursa cu un handicap de imagine serios. 

Pe termen lung, ”tăierea unor capete” la început de mandat ar da un semnal de forță, ar crește autoritatea premierului.

Pe de altă parte, riscul aplicării acestor măsuri este că ar accelera ruperea unei aripi din PNL, care să acționeze ca o nouă forță de Dreapta, aflată în Opoziție. Pe lângă problemele de imagine, această grupare ar putea pune în pericol guvernarea, dacă un număr consistent de senatori și deputați se alătură mișcării și fie nu votează unele legi, fie votează o moțiune de cenzură. Excluderea din partid a unor membri pe motiv că și-au exprimat critici la adresa lui Cîțu ar oferi o justificare perfectă pentru cei care se tem de prăbușirea electorală și nu sunt parte din echipa câștigătoare la împărțirea funcțiilor și beneficiilor guvernării.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel