Scenariu teribil. Cristian Diaconescu: E foarte posibilă o ”gestică” a Rusiei în R. Moldova. Vor testa dacă România strânge sprijin NATO pentru Chișinău
Data publicării:
Autor: Ciprian Dumitrache
WhatsApp
”Cred că Republica Moldova va fi atacată politic de F. Rusă. Da, cred că va fi atacată”, a declarat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu
”Cred că Republica Moldova va fi atacată politic de F. Rusă. Da, cred că va fi atacată”, a declarat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu
Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu a discutat, la DCNews, despre situația geopolitică din vecinătatea României.

Cristian Diaconescu a prezentat, o radiografie a situației extrem de complicate de la granițele României, relatează Radio DCNews.

Conflictul inițiat de Vladimir Putin a confirmat că Federația Rusă se dovedește o forță redutabilă în ceea ce privește componenta neconvențională a războiului hibrid.

Moscova a planificat și executat perfect loviturile malefice de destabilizare a Occidentului prin pârghiile energetice de care dispune.

Bogdan Chirieac: ”Am văzut că Rusia va obține, anul acesta, venituri record din vânzarea de gaze și petrol, 330 de miliarde de dolari, față de 240 de miliarde, anul trecut. Deci, 330 de milarde, bani cash”.

Cristian Diaconescu: ”Da, India, evident, încearcă să folosească acest moment, China, de asemenea. Practic, în acest moment, pe diverse paliere, se resimt consecințele crizei ucrainene în 96 de țări ale lumii, securitar, economic”.

Pe de altă parte, invazia Ucrainei a arătat lumii și o Rusie rămasă, din punct de vedere militar, în secolul trecut.

Bogdan Chirieac: ”Cred că Rusia nu va mai încerca pe viitor un război direct. Rusia a fost foarte bună în ceea ce experții numesc război hibrid - fake news, forțe speciale, dependență economică dură de resursele din F. Rusă. Cred că Federația Rusă nu va mai îndrăzni să atace cu tancul vreo țară din Europa, după ce a pățit în Ucraina”.

Cristian Diaconescu: ”Absolut de acord cu dumneavoastră. Mai mult, înțeleg că a fost un atac cyber în Estonia, un stat informatizat de sus până jos ”.

Republica Moldova, momentul adevărului pentru statutul României în NATO

Fostul înalt oficial român este de părere că Federația Rusă va folosi R. Moldova pentru a testa capacitatea de reacție a țării noastre și a Alianței, ”pentru a vedea cum statul NATO România se poziționează, în ce fel (se poziționează n.r.) celelalte state NATO și dacă România rămâne singură alături de R. Moldova”.

”Cred că Republica Moldova va fi atacată politic de F. Rusă. Da, cred că va fi atacată și nu avem niciun argument să nu fim alături de R. Moldova. Nu o spun dintr-o perspectivă ieftin-populistă, o spun dintr-o perspectivă strategică. Securitatea și stabilitatea României depind de securitatea și stabilitatea ale R. Moldova”, mai arată fostul ministru de externe.

Bogdan Chirieac: ”Cum facem să le dăm gaz moldovenilor. Rușii le-au...

Citește mai departe pe Radio DCNews

De ce e liniște în Kaliningrad. Cristian Diaconescu: Dacă ar vrea, acolo Rusia ar rupe statele baltice de NATO și UE

Cristian Diaconescu, ministru de Externe în trei guverne, a explicat, pentru DCNews, de ce discuțiile despre războiul Rusia - Ucraina duc spre Republica Moldova: ”De ce tot insistăm noi legat de Republica Moldova? Pentru că aici simțim - și să dea Dumnezeu să avem o predicție proastă - dar aici simțim că poate fi o vulnerabilitate pe care Federația Rusă, în etapa a doua, să o folosească”. 

Venind cu un argument ”contra-argumentativ”, Cristian Diaconescu a menționat enclava Kaliningrad: ”Păi peninsula Kaliningrad, iertați-mă, dacă Federația Rusă ar vrea acolo, împreună cu Belarusul, să creeze o problemă, ar fi una enormă, sunt 80 de kilometri care, odată blocați, ar rupe statele baltice de NATO și UE. Și cu toate acestea, e liniște în Peninsula Kaliningrad. Oare de ce? Sigur, au adus acum niște avioane cu rachete hipersonice, ca să genereze un sentiment de insecuritate. Dar dacă ar dori, într-adevăr, să înfrunte în teren Alianța Nord-Atlantică și să creeze o problemă statelor baltice, acolo ar fi. Slavă Domnului că nu se întâmplă, Doamne ferește, dar dacă ne uităm rece, strategic... În schimb, Republica Moldova pare aproape la limită din punctul acesta de vedere”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel