Scenariu privind un nou Guvern. Chirieac: Înseamnă că haosul va domni iar peste România
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a anunțat joi că a inițiat discuții cu partidele politice de dreapta în vederea formării unei alianțe pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Analistul politic Bogdan Chirieac și-a exprimat opinia cu privire la perspectivele unei noi guvernări PNL-USR, în direct, la România TV.

Declarațiile lui Nicolae Ciucă marchează o schimbare semnificativă în strategia PNL, care până acum a fost parte a unei coaliții cu Partidul Social Democrat (PSD), începând din noiembrie 2021.

„Am început un dialog deschis cu toate forțele politice de dreapta pentru a construi un proiect comun. Partidul Național Liberal, fiind cea mai puternică forță de dreapta din România, este dispus să colaboreze pentru a asigura o guvernare de dreapta după alegeri”, a declarat Nicolae Ciucă în cadrul unei conferințe de presă la sediul central al PNL.

Aceste declarații sunt primele în care liderul liberal exprimă public dorința de a explora alte opțiuni de guvernare, separate de actuala coaliție cu PSD. În trecut, PNL a mai încercat o guvernare de dreapta în parteneriat cu USR și UDMR după alegerile din 2020, însă acea coaliție s-a destrămat după doar opt luni.

Înaintea alegerilor prezidențiale din 2024, Ciucă își concentrează eforturile pentru a atrage susținerea partidelor de dreapta și a uni electoratul de centru-dreapta. „Discutăm constant cu liderii partidelor de dreapta și vom continua să căutăm soluții pentru a construi un front comun. Suntem în perioada vacanțelor, dar odată ce toți partenerii noștri vor fi disponibili, vom avea discuții concrete”, a precizat Ciucă.

Întrebat dacă ar putea să ceară sprijinul partidelor de dreapta pentru propria candidatură la alegerile prezidențiale, Ciucă a răspuns că toate opțiunile sunt deschise și vor fi discutate în cadrul viitoarelor întâlniri.

Bogdan Chirieac: Asta înseamnă că haosul va domni din nou peste România

„Păi am uitat de unde am plecat, de ce ne-am despărțit de USR, de Vlăduț Magicianu', de toată lumea?!”, a întrebat retoric prezentatoarea România TV, în urma unui material unde a fost prezentată știrea în cauză.

„Deci eu am un respect uriaș pentru Magicianu'. A dat o țeapă de un miliard de euro și s-a dus în Parlamentul European. Adică, ce vreți? O forță mai mare decât asta? Dacă era altcineva și dădea o țeapă de 1000 de euro... era reținut. Magicianul este în Parlamentul European. E un om deosebit. Iar faptul că PNL-ul se gândește să facă alianță cu ai mei (n.r. - cu USR), e un lucru bun. Asta înseamnă că haosul va domni din nou peste România. Ne-am săturat de stabilitate, ne-am săturat de puțină creștere, lasă să mai vină și ai noștri la putere”, a răspuns analistul politic Bogdan Chirieac.

Dragoș Pîslaru: Nu poți să fii și în guvernare, și să pretinzi că oferi o alternativă de opoziție

Declarațiile lui Ciucă au stârnit reacții și din partea opoziției de dreapta. Dragoș Pîslaru, copreședintele REPER, a solicitat PNL să se retragă din actuala guvernare dacă dorește să construiască o alianță de dreapta. „PNL trebuie să fie clar în privința opțiunii sale ideologice. Nu poți să fii și în guvernare, și să pretinzi că oferi o alternativă de opoziție”, a afirmat Pîslaru.

Pîslaru a subliniat importanța unei coaliții largi de dreapta care să sprijine un candidat comun la alegerile prezidențiale, reflectând dorințele electoratului de centru-dreapta pentru o societate progresistă și democratică.

„Dacă există această claritate și putem spera la ceva, mie mi-ar plăcea să văd eventual o coaliție mai largă, care să cuprindă și USR-ul, să aibă un candidat comun la alegerile prezidențiale, ceva ce din discuțiile pe care le-am tot avut cu românii în perioada aceasta pare să fie un deziderat, mai ales pe zona aceasta de centru, centru-dreapta, o zonă care-și dorește progresul societății și democrația, ar fi poate de bun augur”, a mai precizat Pîslaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel