Scenariu privind invadarea Taiwanului: Insula ar face față unui asalt al Chinei, dar costurile ar fi uriașe / SUA pot suferi distrugeri nemaivăzute din 1945
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Taiwanul ar face față unei invazii a Chinei, dar costurile ar fi uriașe, avertizează Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS).

Taiwanul va învinge probabil o invazie chineză dacă Statele Unite vor veni în apărarea insulei, spune un grup de reflecție proeminent, dar avertizează că o astfel de victorie ar avea costuri „enorme”, inclusiv pierderea a zeci de mii de vieți și deteriorarea poziţiei globale a Washingtonului.

Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a declarat într-un raport că prețul ridicat al unei astfel de conflagrații e în favoarea evitării războiului cu China și a îndemnat SUA și Taiwan să consolideze imediat descurajarea militară.

„Războiul cu China ar produce distrugeri la o scară nemaivăzută de Statele Unite din 1945”, a spus Mark Cancian, consilier principal la CSIS, cu sediul la Washington, DC.

„Descurajarea este posibilă și accesibilă, dar va necesita planificare, unele resurse și voință politică”, a mai spus Cancian.

CSIS a declarat că și-a bazat evaluările pe simulările de război ale unei invazii amfibie chineze a Taiwanului în 2026. Experții militari au analizat scenariile de 24 de ori.

Ei au descoperit că invazia a început întotdeauna cu un bombardament chinez care a distrus marina și forțele aeriene din Taiwan în primele ore de ostilități. Marina chineză a înconjurat apoi insula în timp ce zeci de mii de soldați au traversat strâmtoarea Taiwan în ambarcațiuni militare amfibii, în timp ce trupele aeriene au fost parașutate în spatele capetelor de pont.

Taiwanul ar face față invaziei chineze

În majoritatea scenariilor, Taiwan a reușit să învingă China, potrivit CSIS. Esențial pentru victoria Taiwanului a fost dorința poporului său de a lupta.

„Dacă Taiwan se predă înainte ca forțele americane să poată fi puse în aplicare, totul este în zadar”, se arată în raport.

Alți trei factori au fost, de asemenea, necesari pentru ca Taiwanul să respingă o invazie chineză. Printre acestea, SUA trebuie să vină în ajutorul Taiwanului la câteva zile de la începerea ostilităților și cu întreaga gamă a capacităților sale, a spus CSIS.

„Întârzierile și jumătățile de măsură îngreunează apărarea, sporesc victimele SUA și cresc riscul ca chinezii să creeze un loc ireductibil în Taiwan”, se arată în raport.

SUA trebuie să dispună, de asemenea, de bazele sale din Japonia, potrivit think-tank-ului.

„Fără folosirea bazelor americane în Japonia, avioanele de luptă americane nu pot participa efectiv la război”, se spune.

De asemenea, SUA trebuie să dețină suficiente rachete antinavă cu rază lungă de acțiune lansate aerian pentru a putea lovi flota chineză rapid și în masă, mai precizează raportul, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel