Data actualizării:
Data publicării:

Scenariu negru pentru români. Iancu Guda anticipează cel puțin o DUBLARE a dobânzilor. Creștere a ratelor lunare cu 50%

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels

Anul 2021 a fost marcat de un boom al creditelor ipotecare. Au fost acordate mai multe credite decât în 2006 și 2007 la un loc, ani precedenți crizei financiare anterioare și ani în care se considera că au fost date cele mai multe credite ipotecare și de nevoi personale. Anul 2022 ar urma să fie marcat de o explozie a prețurilor, dar și de cel puțin o dublare a dobânzilor la credite. 

2021, boom al creditelor ipotecare

Analistul economic Iancu Guda consideră că românii nu o vor duce mai bine în 2022, în ciuda creșterilor de venituri cu aproximativ 10%. El anticipează că, din contră, din aprilie 2022, ne vom confrunta cu o situație economică dificilă, când costurile vor fi semnificativ majorate la utilități și combustibil. Economistul atrage atenția că ”accizele au efecte în cascadă pe tot lanțul, pentru că de transporturi au nevoie toate produsele și serviciile de care beneficiem”. 

Totodată, el a vorbit despre ”creșterea dobânzilor mai ales pentru creditele recent contractate”. Conform acestuia, ”au fost destul de multe credite luate în 2021. S-au dat mai multe credite ipotecare în 2021 decât în 2006 și 2007 la un loc, când a fost vârful imobiliar precedent.”

”Va fi cel puțin o dublare o dobânzilor”

”Atunci (n.r. în 2006 și 2007) se spunea că s-au dat multe credite imobiliare și de consum, dar doar în 2021 s-au dat mai multe credite decât în cei doi ani precedenți crizei financiare anterioare. Toate acestea sunt credite proaspete cu o componentă importantă a dobânzii. La un credit ipotecar, în primul an, mai mult de jumătate din rata lunară este dobândă și dacă nu au o dobândă fixă, atunci dublarea dobânzilor - pentru că vorbim cel puțin de dublarea dobânzilor - va înseamna o creștere a ratelor lunare cu cel puțin 50%” subliniază Iancu Guda. 

Și pentru companii, economistul anticipează un an 2022 mai provocator decât 2021. ”Provocările pentru 2022 vor fi mai mari, ele pot fi atenuate numai dacă vom avea un PNRR implementat cu succes. Din păcate, a început cu stângul” spune economistul. 

Exemplul Ungariei. Tinerii vor avea un început de viață mai ușor

Cu privire la creșterile acordate în 2022, analistul economic le vede ca fiind făcute populist. El a dat exemplul pozitiv al Ungariei: ”De exemplu, ai creștere de alocație pentru copii, dar este condiționată de faptul că majorarea (n.r. în Ungaria) se duce către investiții pentru viitorul copiilor, inclusiv cel educațional, și, dacă părintele contribuie și el cu o sumă de bani, statul dă și mai mult și stimulează un comportament sănătos. Nu doar creștem alocația copiilor din pix și, din păcate, să fie părinți care doar să fumeze sau să bea mai mult. Creșterile conduc mai departe, pe lanț, la comportamente sănătoase care să ofere un viitor copiilor. 100 de lei pe lună investiți pentru copii poate părea puțin, dar, în 20 de ani, dacă investițiile se duc la bursa de valori și dezvoltă și alte companii, 100 de lei pe lună investiți 20 de ani la bursa de valori înseamnă 40.000 de euro. Iată ce ajutor important pentru un copil la majorat pentru a face studii unde dorește pentru un început de viață mult mai ușor, decât să înceapă deja de tânăr cu credite pentru casă. Toate aceste modificări nu trebuie făcute doar din pix pentru că, sincer, nu mai avem ce să dăm, tăiem din altă parte” a atenționat acesta la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel